Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

PVP Posušje dobio vozilo koje će im pomoći u svakodnevnim zadacima

05. svibnja 2018. u 09:00 0 komentara 132 prikaza

Profesionalna vatrogasna postrojba Posušje je u povodu Međunarodnog dana vatrogasaca i obilježavanja Dana svetog Florijana, njihova zaštitnika, obavila smotru, pregled opreme, vježbe i provjerila spremnost vatrogasaca te od Općine Posušje dobila vozilo koje će im pomoći u svakodnevnim obavljanjima zadataka.

Vatrogasci u sustavu CZ

Ključeve novog vozila uručio je načelnik Stožera civilne zaštite općine Posušje Branko Bago. - Riječ je o namjenskom vozilu koje smo kupili za naše vatrogasce. Vozilo nije novo, ali iskustva drugih općina sa sličnim vozilom su pozitivna, stoga mislim da će im ovo vozilo dobro doći za zadatke na terenu - kazao je Bago. Dodao je da se stalno radi na boljim uvjetima za vatrogasce kako na opremanju materijalnim stvarima, tako i na usavršavanju i obučavanju. Načelnik Stožera za civilnu zaštitu Branko Bago i Ljubo Bradarić ispred Odsjeka za civilnu zaštitu i vatrogastvo općine Posušje najavili su skorašnji sastanak Stožera civilne zaštite Općine Posušje na kojem će, kako su istaknuli, i ove godine uložiti napore na podizanje svijesti kod lokalnog stanovništva na neoprezno paljenje vatre na otvorenom. - Razmotrit ćemo plan provođenja preventivnih mjera, ali i plan operativnih djelatnosti za sezonu požara. Planiramo uključiti ljude iz mjesnih zajednica te ih obučiti kod naših vatrogasaca. Naša općina zauzima oko 410 četvornih metara površine, najveća je površinom u našoj županiji i na prostoru općine Posušje nalazi se najveći broj površina pod šumom u ZHŽ, stoga su dodatne mjere itekako potrebne - kazao je Bradarić.

Ravnatelj Uprave civilne zaštite ZHŽ Drago Martinović je iskoristio priliku i čestitao ovaj dan svim vatrogascima te progovorio o stanju u vatrogastvu u ZHŽ. - Nismo potpuno zadovoljni stanjem, ali ohrabrujuće je da napretka u posljednjih godinu i pol ima jako puno. Pomaci se vide u nabavi opreme, ali isto tako nam je drago istaknuti da su vatrogasci ušli u sastav civilne zaštite te postali zaposlenici Općine - kazao je Martinović.

Dugogodišnji rad

Prema riječima Ljube Bradarića, ispred Odsjeka za civilnu zaštitu i vatrogastvo općine Posušje, PVP Posušje prošle godine je imao oko 200 intervencija. U PVP Posušje djeluje šest vatrogasaca. Jedan od njih Vjekoslav Nenadić već 15 godina radi kao vatrogasac u Posušju.

- Zapravo sam od početka u ekipi, osnovani smo 2003. godine, dobili status profesionalne vatrogasne postrojbe 2011. godine. Zahtjevno je, stresno i opasno. Najteže je onda kada ljudi gube živote ili imovinu. Ipak, želja svih nas da napravimo nešto za svoju zajednicu drži nas ovdje gdje jesmo - kazao je Vjekoslav.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.