Krug 99

Put u Europu nije moguć bez održivog javnog RTV servisa

rtv
24.01.2016.
u 14:14

Put u Europu nije moguć bez održivog javnog RTV servisa i to nije pitanje volje, nego, prije svega, obveze države BiH u skladu Rezolucijom 1513 Vijeća Europe (VE) iz 2006. godine, ocjena je sudionika redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, održane danas u Sarajevu.

Istaknuto je da Parlamentarna skupština VE insistira na donošenju zakonskih i podzakonskih akata, neophodnih za neometano funkcioniranje javnog RTV servisa na državnoj i entitetskoj razini. 

Direktor Radija BiH Milan Trivić pozvao je najodgovornije ljude na državnoj i entiteskoj razini da spriječe gašenje javnih servisa u interesu države i svih građana BiH, oba entiteta i Distrikta Brčko BiH.

Govoreći kao uvodničar sesije Kruga 99 o temi „Rušenje javnog RTV servisa je rušenje demokratskog poretka", Trivić je podsjetio da je javni servis najvrednija europska demokratska tekovina modernog doba, naglašavajući kako bez javnog servisa jedna država nikada ne može biti ni europska, niti demokratska.

- BiH, istovremeno, predaje zahtjev za članstvo u EU i 'gasi' javni servis – upozorio je on, aludirajući na aktualno stanje koje karakteriziraju pokušaji urušavanja ovog servisa i izostnak odlučnih iskoraka na razvoju i unapređenju ove institucije.

Na značaj očuvanja mjesta i uloge javnih servisa ukazao je i generalni direktor RTVFBiH Džemal Šabić, naglašavajući kako je neophodno učiniti dodatne napore kako bi se spriječila daljnja erozija ove institucije i osigurale pretpostavke za kreiranje nove platforme na tom planu, te promoviranje novih vrijednosti i principa.

- Javni servisi jesu i moraju biti stjecište intelekta koji vodi društvo naprijed, kazao je on, protiveći se retrogradnim procesima. 

Urednik informativne emisije „Danas“ Radija BiH i jedan od uvodničara sesije Kruga 99 Amir Sužanj, usprotivio se stereotipima koji se vežu za javne servise, te upozorio na „tihu opstrukciju“ nositelja vlasti u BiH spram javnih emitera.

Ocijenio je da nositelji vlasti u BiH nisu spremni odgovoriti na ključna pitanja koja im postavlja javnost.

- Koliko god radili u teškim uvjetima, na javnim servisima su ljudi koji postavljaju pitanja i koji očekuju odgovore, kazao je Sužanj, pitajući se krije li se možda u toj činjenici ključni odgovor na pitanje - zašto su javni servisi u nezavidnoj poziciji i „zašto političari i političke stranke u BiH nisu zaineresirani da javne servise dovedu na razinu na kojoj trebaju biti.“

Stav Kruga 99 u vezi s razmatranom temom obrazložila je prof. dr. Lada Sadiković, podsjećajući na međuovisnost puta BiH ka članstvu u EU i obveze države na kreiranju pretpostavki za neometano funkcioniranje i održivost javnog RTV servisa.

Kazala je da se radi o obvezama koje je BiH dužna izvršiti kao kredibilni kandidat za ulazak u EU, pozivajući se na Rezoluciju 1513 VE, koja, među ostalim, pledira za kreiranje zakonskih i drugih pretpostavki koje se tiču uloge i funkcioniranja javnog servisa, odnosno sustava javnih emitera u BiH (BHRT, RTVFBiH, RTRS).

Potporu očuvanju javnih servisa u ime Kruga 99 iskazao je i njegov predsjednik Adil Kulenović, zalažući se za sustavan pristup u kreiranju uvjeta za rad javnih servisa na principima profesionalizma, neovisnosti, objektivnosti i točnosti plasiranih informacija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije