Dani Cincara za 1130. rođendan svome gradu Livnu

Put do velebnog vrha uz jedinstvene divlje konje

dani cincara
Željka Mihaljević/Vecernji.ba
27.09.2022.
u 15:59

Za 1130. rođendan svome gradu u čast Planinarsko društvo “Cincar” Livno organiziralo je, šestu godinu zaredom, dvodnevne Dane Cincara. Bila je to prigoda za planinare, šetače, brdske bicikliste i sve ljubitelje prirode da se okušaju u usponu na planinu čiji se najviši vrh nalazi na 2006 metara nadmorske visine.


Prekrasan pogled

Do planinarskog doma Kruzi podno Cincara stizalo se pješice, biciklima, autima. Najodvažniji su na vrh velebne planine krenuli pješice već iz grada, što je i najzahtjevnija tura, drugi su izabrali manje tešku, ali isto tako kondicijski zahtjevnu turu od Borove glave do doma, dugu 15 km. Sretali su divlje konje, a vrećice i ruksake napunili gljivama. Treća tura bila je od doma na Kruzima do vrha te su se intenzivno peli 2,5 - 3 sata, a ove je godine prvi put organizirana i dječja tura, govori nam predsjednica PD-a “Cincar” Jelena Bobetić. - Ta je tura od doma do Gagića grede odakle se pruža prekrasan pogled na Glamočko polje i okolne planine. Imali smo i biciklističku turu oko cijelog Cincara, dugu 60 i nešto kilometara, gdje biciklisti uživaju u prekrasnim stazama oko Cincara, šumi, netaknutoj prirodi - govori nam.

U pohode Cincaru došli su predstavnici 26 planinarskih društava iz BiH i regije. Mirko Burilović iz HPD “Malačka” Donja Kaštela (RH) kaže kako mu je ovo 20. put da dolazi. - Posebna je ovo priča jer sam obišao cijelu Bosnu, Kiseljak, Kreševo, Kupres, Cincar, Prenj, Radušu... I svi se mi više-manje poznajemo i stvarno je super - ističe Burilović. Iz grada na Neretvi stigao je podmladak. Dora Rozić iz HPD-a “Prenj 1933” i lani je bila na Danima Cincara. - Zbog prelijepog iskustva odlučili smo se i ove godine vratiti na Cincar. Iz Mostara nas je došlo nešto više od 30 - kaže nam Dora. Krešimir Krišto iz tomislavgradskog PD-a “Orlova stina” došao je sa suprugom i dvoje djece. - Danas smo se odlučili za dječju turu, imamo djevojčicu od pet godina i dječaka od osam. Odazvali smo se pozivu Cincara i inače se družimo s tim prijateljskim društvom - kaže.


130 godina planinarenja

Uz Dane Cincara, u suradnji s Planinarskim savezom Herceg Bosne obilježeno je i 130 godina planinarenja u BiH. - Zaravan Kruzi nešto je što ne možete vidjeti svaki dan, a konji daju posebno ozračje - kaže nam predsjednik PS-a Ante Vukadin od kojega smo dobili i kraću poduku o počecima organiziranog planinarenja još u vrijeme Austro-Ugarske. Više od 300 planinara spojila je zajednička priča - ljubav prema planini. A prelijepi krajolici i krda divljih konja stalno su ih mamili na snimanje i fotografiranje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?