Konferencija 3. NATO škole u Međugorju

Put BiH prema EU i NATO-u najvažnija su dva strateška pitanja

11.11.2017.
u 07:15

Jučer je u Međugorju, u hotelu St. Nicola u Bijakovićima, svečano otvorena i počela s radom Konferencija treće NATO škole. Organizator je Atlantsko vijeće BiH, pod pokroviteljstvom Odjela za javnu diplomaciju NATO-a sa sjedištem u Bruxellesu u suradnji Federalnim ministarstvom znanosti i obrazovanja. Polaznici škole, koja s izletom traje tri dana, studenti su iz BiH. “Danas kad sam vidjela sva ova mlada lica, zaključila sam da ste vi snaga ove zemlje, da imamo kapacitete povesti zemlju u nešto bolje, a to je svakako NATO”, kazala je na početku svog kratkog obraćanja predsjednica Atlantskoga vijeća BiH dr. sc. Dijana Gupta, koja je potom nešto kazala i o samom Atlantskom vijeću BiH. Zatim se nazočnima s nešto dužim govorom na engleskom jeziku obratio načelnik NATO stožera u Sarajevu Robert Huston.

Zahvalio je Atlantskom vijeću BiH na pozivu i jasno istaknuo koliko je važna šansa jedne države u NATO-u. Konkretno je govorio na kojem je putu sada BiH prema NATO-u. Spomenuo je nedavno organiziranu jednu veliku pokaznu vježbu u kojoj je sudjelovalo 1300 operativaca i specijalaca iz svih oblasti, od vojnih do prve pomoći, gdje su simulirali vježbu vremenske nepogode, koja se može prenijeti na vojne intervencije. To je, prema njegovim riječima, bila najveća pokazna vježba u BiH. On je procijenio kako takve vježbe, koje se mogu održati u svakom trenutku, mogu dovesti do ubrzanja integracije u NATO, naglasivši primjere Hrvatske i Crne Gore. Pozvao je sve koji mogu pomoći da nastave svoj integracijski proces prema NATO-u.

Edin Mušić, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH vrlo otvoreno i informativno je govorio kako je primaran za BiH put prema NATO-u. Istaknuo je glede toga jedan veliki zastoj na trivijalnim stvarima. Prema njegovim riječima, u BiH je natpolovična većina za ulazak u NATO, a u Federaciji BiH , prema anketama, 80 posto stanovništva je za to. “Mi želimo u dogledno vrijeme poput Crne Gore biti članica NATO Saveza”, kazao je na kraju Mušić. Nazočnima se zatim obratila i Lidija Bradara, predsjednica Doma naroda Parlamenta FBiH. “Našim europskim putem smo počeli brže koračati od veljače prošle godine. Ako smo suglasni da je naša budućnost u Europi, onda moramo iskoristiti ovo vrijeme. Nadam ste da ćete vi mladi već nakon idućih izbora ponijeti odgovornost za ovu zemlju”, kazala je, za što je nagrađena i velikim pljeskom. Prof. dr. Elvira Dilberović, ministrica Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti smatra da put Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji i NATO savezu spada među najvažnija strateška pitanja usmjerena k razvoju BiH i boljem životu njezinog stanovništva. Ona je dodala kako je stoga osnovni i strateški cilj Bosne i Hercegovine ulazak u Europsku uniju. Istaknula je kako je većina članica Europske unije prvo ostvarila članstvo u NATO savezu, da bi potom bile primljene u uniju ujedinjene Europe. Akadmik prof. dr. Jakov Pehar je u ime Sveučilišta i Akademije imao zanimljivo izlaganje zasnovano na znanstvenim postavkama. Kazao je vrlo šaljivo kako 40 godina radi s mladima i zato se još osjeća kao mlad. Čestitao je organizatorima na odabranoj temi koju je ocijenio vrlo aktualnom i važnom u ovom trenutku. Rasprava se nastavlja i danas do podne.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?