Otvorio Sveta vrata milosrđa

Puljić: Ne zatvarati se u svoj svijet, nego pomoći gladnima i siromašnima

vinko puljic
13.12.2015.
u 18:04

„Svima nama je osobit zadatak u Godini milosrđa moliti za žive i mrtve, a ne samo za sebe“, rekao je kardinal Puljić

Na početku Svete mise u nedjelju, 13. prosinca 2015., kojom je ujedno obilježena Nedjelja Caritasa, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić otvorio je Sveta vrata milosrđa i Jubilarnu godinu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. 

Ovim činom želi se pokazati otajstvo Boga, bogatoga milosrđem prema čovjeku, i prepoznati Krista kao jedina vrata kroz koja se ulazi u spasenje i kao jedini put k Ocu, javlja KTA. 

Kardinal Puljić je najprije širom otvorio urešena vanjska vrata katedrale te okupljenoj vjerničkoj zajednici kazao da se raduju što je najprije papa Franjo otvorio Vrata milosrđa u bazilici sv. Petra na svetkovinu Bezgrješnog začeća ističući da su „na ovaj dan Sveta vrata iskusila ljubav Boga koji tješi, koji oprašta i daje nadu!.

„Ovo su vrata Gospodnja: kroz njih ulazimo da bismo zadobili milosrđe i oproštenje“, rekao je kardinal Puljić te podsjetio na sljedeće riječi iz bule pape Franje kojom je najavio izvanredni Jubileja milosrđa: „… Milosrđe je sam temelj na kojem počiva život Crkve. Cjelokupno njezino pastoralno djelovanje moralo bi biti obavijeno nježnošću koju pokazuje prema vjernicima; ništa u njezinu naviještanju i njezinu svjedočenju svijetu ne bi smjelo biti lišeno milosrđa. Sama se vjerodostojnost Crkve očituje u tome kako ona pokazuje milosrđe i suosjećajnu ljubav... Vrijeme je da se vratimo na bitno i da preuzmemo na sebe teret slabostî i teškoćâ svoje braće i sestara. Opraštanje je snaga koja nas iznova budi na novi život i ulijeva nam hrabrost da u budućnosti gledamo s nadom…“ (Lice milosrđa 10).

Nakon pročitano evanđeoskog odlomka kardinal Puljić je blagoslovio vodu i njome poškropio vjernike u svečanoj procesiji kroz sredinu katedrale, a Euharistijsko slavlje nastavljeno je Zbornom molitvom.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je istaknuo da su na početku Svete mise sudjelovali u „dragom i lijepom događaju u našoj katedrali“ kada su, prema odredbi pape Franje, otvorili Vrata u Godini milosrđa. 

„Vrata milosrđa simboliziraju Krista i naš susret s Bogom. Ta katedralna vrata svima onima koji u nju ulaze odričući se grijeha i traže da susretnu Boga ljubavi postaju vrata istinskog milosrđa. U ovoj Godini milosrđa na poseban način želimo shvatiti ono što je Bog poručio po proroku: 'Milosrđe mi je milo, a ne žrtva'. Bog je očitovao svoje milosrđe i nas pozvao da budemo dionici tog milosrđa i, kako to i naslov spomenute bule kaže, milosrdni kao Otac“, kazao je kardinal Puljić.

„Liturgijska godina, koja započinje prvom nedjeljom Došašća, upravo želi da vjernici po slavljenju otajstava postanu dionici toga milosrđa“, rekao je kardinal Puljić posebno se osvrćući na činjenje tjelesnih i duhovnih djela milosrđa, o čemu govori i papa Franjo u spomenutoj buli. Najprije se osvrnuo na svako od sedam duhovnih djela milosrđa, a to su: gladna nahraniti, žedna napojiti, siromaha odjenuti, putnika primiti, bolesna i utamničenika pohoditi, roba otkupiti i mrtva pokopati. Govoreći o potrebi da se gladnoga nahrani, kardinal Puljić je kazao da se ne može čovjeku govoriti o duhovnim stvarima ako je taj čovjek gladan ističući da s gladnima treba podijeliti komad kruha bez obzira koje je vjere i nacije.

Kardinal Puljić se prisjetio svoga djetinjstva i života u brojnoj obitelji u vremenima gladi nakon Drugog svjetskog rata. „Otac me poslao da jednom susjedu odnesem korpu ne znajući o čemu se radi. Kad sam ušao u tu kuću i predao korpu domaćinu, on me je sa suzama u očima zagrlio i kazao da sedam nisu jeli krušne mrve. Otac je to saznao i na taj način i mene učio da imam osjećaja za ljude koji pate“, rekao je kardinal Puljić ističući da je to škola kršćanske ljubavi. Pozvao je sve da se ne zatvore u svoj mali svijet te da pomažu brojnim gladnima i siromašnima širom svijeta kao i da posjećuju bolesne i osamljene osobe posebno one koji su u njihovom susjedstvu.

Kardinal Puljić je progovorio i o sedam duhovnih djela milosrđa, a to su: dvoumna savjetovati, neuka poučiti, grješnika pokarati, žalosna i nevoljna utješiti, uvrjedu oprostiti, nepravdu strpljivo podnositi i za žive i mrtve Boga moliti. Posebno je potaknuo roditelje da više vremena provode sa svojom djecom kako bi djeca od njih naučila ono što je dobro, a u to svakako spada i odgoj u vjeri. Pozvao je i na spremnost da praštaju uvrjede što je često vrlo zahtjevno, ali nužno da bi se išlo putem Evanđelja. 

„Svima nama je osobit zadatak u Godini milosrđa moliti za žive i mrtve, a ne samo za sebe“, rekao je kardinal Puljić pozivajući sve okupljene da istinski žive Godina milosrđa ostvarujući poslanje koje im je Bog povjerio.

Tijekom Mise asistirali su bogoslovi pod ravnanjem mons. Tome Keneževića, direktora Caritasa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, a pjevao je Bogoslovski zbor „Stjepan Hadrović“ pod ravnanjem prof. Marka Stanušića. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije