Vrhbosanski nadbiskup metropolita

Puljić: Doživjeti Božić znači otkriti izvor radosti koja unosi svjetlo

dfsf
23.12.2016.
u 13:15

 Vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kardinal Puljić uputio je danas božićnu čestitku vjernicima katolicima u Bosni i Hercegovini u povodu, najvećeg kršćanskog blagdana Božića u kojoj je podsjetio na godinu katoličkog laikata i pozvao na borbu protiv beznađa.

Istakao je da narod koji ne voli život nema budućnosti, a "svjetlost Božića izvor je životne radosti, životni hod i suočavanje sa svim izazovima".

Kardinal Puljić je podsjetio da je ovo bila jubilarna godina Božanskog milosrđa koja je posebnim duhovnim sadržajem obogatila vjernike „te smo ponijeli brojne milosrdne darove u duši za život, i u takvom raspoloženju smo ušli u posebno drago vrijeme došašća, kako bismo se osobno, obiteljski i kroz župsku zajednicu pripremali za slavlje i doživljaj Božića“.

Naveo je da u želji da se nastavi pastoralna aktivnost u nadbiskupiji, započeta godina katoličkog laikata pod nazivom „Put Vrhbosanske crkve s laicima“, a cilj i želja je probuditi svijest o ulozi laika u Crkvi, posebno u župskim zajednicama.

Puljić je istakao da unatoč divnim milosnim zahvatima, ne mogu se zaobići i "tamne strane života koji ljudi proživljavaju, gdje se još  mora tražiti osobita snaga i svjetlo Duha Svetoga".

- Kako ne spomenuti neko čudno beznađe koje je zahvatilo mnoge da olako napuštaju svoja ognjišta i rodnu grudu. Teško je shvatiti da tu zemlju – za koju su mnogi u ratu, braneći se, podnijeli tolike žrtve, znojeći se privređivali da preživimo – sada olako ostavljamo. Tu, čekajući uskrsnuće mrtvih, leže kosti tolikih naših predaka koji su ginuli na toj grudi i za tu grudu. Zato osjećamo potrebu ohrabriti ljude: da budemo hrabriji, suočavajući se sa svakodnevnicom, složno i zauzeto boriti se za jednaka prava, otvarajući perspektive za život – kazao je kardinal.

Ukazao je na bolesne, stare, ostavljene, nezbrinute osobe koji trebaju konstantnu pomoć te zahvalio svim dobrim ljudima koji se, kroz razne udruge ili putem Caritasa, uključuju u njihovo zbrinjavanje. 

- Doživjeti Božić znači otkriti izvor radosti koja unosi svjetlost u naš životni hod i suočavanje sa svim izazovima – kazao je Puljić i pozvao sve da taj doživljaj unesu u svoje obitelji, da u njima vladaju sloga, razumijevanje, praštanje i suradnja, da ta svjetlost Božića donese radost starim, bolesnim i napuštenima kako bi prenijeli Božju ljubav.

Kardinal je potvrdio da je svjetlo istinito i ono prosvjetljuje svakog čovjeka „zato palimo božićne svijeće na božićnom drvcu kako bi nas podsjetile da mi moramo svijetliti, svjedočeći nadu i hrabrost za život“.

 - Upućujem vam ovu poruku i čestitku želeći zapaliti svjetlo nade u vašem osobnom životu i radu. To svjetlo neka omogući da živite radost ljubavi. To svjetlo neka umnoži vjeru i uveća hrabrost za život u ovom društvu koji mi moramo izgrađivati, a ne prepustiti da o nama bez nas odlučuju. U tom duhu želim čestit Božić svakom katoliku, svakoj obitelji, svakom djetetu, svakom starcu i starici, bolesnicima i napuštenima, neka vas sve obraduje Božićno otajstvo. Čestit Božić i svi božićni blagdani, a u novoj 2017. neka vas prati obilje Božjeg blagoslova! – čestitka je vrhbosanskog nadbiskupa metropolita Vinka kardinala Puljića koju je danas uputio vjernicima katolicima u povodu krišćanskog blagdana Božića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?