Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ptičja gripa prijeti, nadležni uvjeravaju da nema mjesta zabrinutosti

11. prosinca 2020. u 19:37 0 komentara 197 prikaza
Foto: N1

Opet se pojavila ptičja gripa, još uvijek ne u Bosni i Hercegovini, ali da u susjednoj Hrvatskoj. Iako uz trenutnu epidemiološku situaciju ne zvuči dobro, nadležni uvjeravaju da nema mjesta zabrinutosti. Ohrabruju i trendovi novozaraženih koronom.

Virus je fatalan je i lako prenosiv na perad. Može se prenijeti i na ljude, no vrlo teško. Da do toga ne bi došlo, stručnjaci upozoravaju, važno je spriječiti kontakt domaćih i divljih ptica, javlja N1

"Važno je sačuvati one koji se bave uzgojem peradi. Važno je da se perad sačuva od divljih peradi, tu ubrajamo i vrapce i golubove koji su oko nas, ali treba spriječiti kontakt kako ne bi došlo do prenosa. Perad u uzgoju su u bliskom kontaktu i vrlo brzo se raširi među njima", kaže Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Gripa bi mogla stići u najgore vrijeme, uoči praznika, kada je najveća potražnja za peradima. Meso i proizvodi od mesa koji su već na tržištu nisu opasnost ako se njima ispravno rukuje i termički obrađuje.

"Kako se negdje bolest pojavi mi tu regiju zabranjujemo i to prate naši granični inspektori i ne dozvoljavaju da takvo meso i proizvodi uđe u BIH", ističe Ljubomir Kalaba, Ured za veterinarstvo BiH.

Ptičja gripa je pod kontrolom uvjeravaju nadležni. Optimistični i županijski krizni stožeri koji prate trendove novozaraženih koronom.

U odnosu na prije mjesec dana imali smo aktivnih slučajeva 5.873. Danas imamo 622 što je više nego prepolovljeno. Što se tiče novozaraženih prije mjesec dana na 11. studenoga bilo je 406 novozaraženih, danas je 179. Epidemija ide silaznom putanjom", tvrdi Kenan Bajramović, Krizni stožer ministarstva zdravlja SŽ.

Dolazak cjepiva bio bi korak ka široj imunizaciji. U samu utrku za cjepivom BiH se uključila u srpnju. Čeka se dostupnost nekoliko različitih početkom godine.

"Očekivati je da se i u našoj zemji pojavi i to cjepivo. Riječ je i o drugim cjepivima. 13 cjepiva završava treću kliničku fazu, poznato je da MRNK, završile su svoju fazu, a vektorska virusna cjepiva završavaju treću fazu tako da je naredne godine je za očekivati više kandidata koji će dobiti dozvolu za šire korištenje", pojašnjava Sanjin Musa, šef epidemiološke službe Zavoda za Javno zdravstvo FBiH.

Pored ptičje gripe, korona virusa, zima nosi rizik i od sezonske influence. Zato je jako važno da si svi postavimo pitanje: Jesmo li učinili sve da zaštitimo sebe i ljude oko sebe?

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.