Ugrizi pasa sve učestaliji

Psi lutalice napali 30-ak učenika i djelatnika škole

09.12.2018.
u 15:27

Ugrizi pasa lutalica u posljednje vrijeme sve su učestalija pojava, što potvrđuju i napadi na učenike i zaposlenike osnovnih škola, zbog čega više nisu sigurni ni u školskim dvorištima, a pogotovo na putu od kuće do škole i natrag. Uprave škola i vijeća roditelja reagirali su na napade i ugriza pasa lutalica zahtijevajući od Gradske uprave Bihaća, JKP “Komrad” i Veterinarske stanice Bihać da konačno riješe problem pasa lutalica, piše Večernji list BiH.

Samo u protekla tri tjedna psi lutalice nanijeli su teške tjelesne ozljede učenici drugoga i učeniku petoga razreda bihaćke Osnovne škole “Harmani 2”, a, kako kaže ravnatelj Amir Fajić, ovaj problem traje već godinu dana, dosad su psi lutalice napali tridesetak učenika, roditelja i zaposlenika.

Tjelesne ozljede

U više navrata Vijeće roditelja i Uprava škole dopisima su se obraćali nadležnim institucijama čiji predstavnici obiđu školu, ali se ti isti psi i dalje zadržavaju oko škole.

– Tri ista psa već godinu dana borave na području MZ Harmani i izuzetno su agresivna. Ti isti psi su izvršili napade. Nije mi jasno kako psi koji napadnu dijete i dalje borave i kreću se slobodno. Obično, kad uputimo poziv, djelatnici i zaposlenici Komrada izađu na mjesto događaja, ali kad dođu, tih pasa tada tu nema. Na tome se sve i završi - kaže Amir Fajić, ravnatelj OŠ “Harmani 2” u Bihaću. Odlukom Gradskoga vijeća Bihaća, JKP “Komrad” nadležan je s gradskih ulica uklanjati pse lutalice. Dnevno ih ukloni i do desetak. Izvršni direktor Komrada Mehura Selimović smatra kako se svi subjekti koji rješavaju problem pasa lutalica nisu dovoljno angažirali.

Kaznene odredbe

U Veterinarskoj stanici Bihać kažu kako im građani svakodnevno samoinicijaitvno dovoze brojne pse, a dovoze ih i radnici Komrada nakon što ih uhvate na ulicama. Od 300 do 500 pasa lutalica godišnje se besplatno sterilizira i kastrira. Čine to posljednjih 10 godina.

Veterinarska stanica i “Komrad” godišnje s ulica uklone na tisuću pasa. Stacionar Veterinarske stanice raspolaže s 30 boksova u kojima se zbrine između 60 i 100 pasa lutalica, među kojima jedan broj svaka dva mjeseca bude isporučen u Njemačku na udomljavanje. Godišnje u prosjeku bude uspavano 50-ak pasa, a zbog nedovoljnih sredstava problem se teško rješava. Najveći problem su kaznene odredbe koje zbog nebrige treba provesti nad neodgovornim građanima. - Krajnje vrijeme je da se kaznenim odredbama sankcioniraju svi oni koji ovaj problem stvaraju, građani koji nepropisno drže svoje ljubimce. Bez toga ovaj posao “Komrad”, Veterinarska stanica i Grad Bihać mogu raditi do beskonačnosti, a problem neće riješiti - poručio je dr. Alagić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?