Vlada FBiH utvrdila i u Parlament uputila prijedlog proračuna za 2022. u iznosu od 5,6 milijardi KM

Pšenice ima do iduće žetve, a za plin plan B

01.03.2022.
u 16:47

Vlada FBiH je na tematskoj sjednici utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila prijedlog proračuna FBiH za 2022. u iznosu od 5.597,618.777 KM, koji je veći za 2%, odnosno za 116,4 milijuna KM od proračuna za 2021. Na sjednici su razmatrane i mjere koje je potrebno poduzeti za rješenje moguće eventualne krize za ekonomiju uzrokovanu invazijom Rusije na Ukrajinu. Premijer Fadil Novalić naglasio je da nema razloga za zabrinutost građana te da su svi kapaciteti u funkciji, piše Večernji list BiH.

Za poljoprivrednike 100 mil.

Osudio je napad na Ukrajinu i izrazio iskreno suosjećanje i solidarnost s narodom Ukrajine, ali je kazao da istodobno postupaju odgovorno i bez odlaganja jer je njihova obveza promptno odgovoriti na novu svjetsku krizu, još jednu u nizu. - Prva smo razina vlasti koja je sazvala posebnu sjednicu i pod hitno smo se organizirali, okupili sve ključne ljude, održali tematsku sjednicu, prvu u nizu, a zasjedat ćemo kontinuirano i donositi odluke sve dok traje kriza koja može imati posljedice u BiH - najavio je. Građanima je poručio da imaju povjerenje u Vladu koja će učiniti sve u cilju ublažavanja posljedica svjetske krize, misleći na sve kategorije građana. Bit će to nastavak njihovih mjera na saniranju posljedica pandemije koronavirusa, koja je uzrokovala inflaciju diljem svijeta, pa i u BiH, kao i rast cijena energenata, poremetila lance opskrbe i prijevoza. Poručio je i da nema mjesta panici, dodajući da ova vlada ima kapacitete nakon što je usvojila ovogodišnji rekordni proračun zahvaljujući rezultatima iz prošle godine. Kaže da je Vlada, umjesto dosadašnja dva milijuna KM, ove godine planirala 20 milijuna KM za robne rezerve, a sada su na raspolaganju zalihe koje mogu biti dostatne do iduće žetve. Za poljoprivrednike je ove godine osigurano 100 milijuna KM, a naći će se načini da osiguranje većih poticaja za sadnju na oranicama jer su prirodna bogatstva, kaže, ključ zaštite od globalnih poskupljenja i poremećaja na svjetskim tržištima.

Za FUP 2,5 mil. KM

Nermin Džindić, ministar energetike, rudarstva i industrije, iznio je informaciju iz oblasti energije vezano za poremećaje uzrokovane ratom u Ukrajini. - Složili smo se i prihvatili čak 12 zaključaka. Na prošloj sjednici Vlade donijeli smo možda jedan od najvažnijih zaključaka vezanih uz utjecaj sukoba između Ukrajine i Rusije, za nastavak funkcioniranja Bloka 4 Tuzla i Bloka 5 Kakanj Termoelektrana, da bismo imali dovoljno električne energije u slučaju eventualne krize ili prekida opskrbe plinom. Od svih direktora smo dobili informaciju da u ovom trenutku nema nikakvih naznaka da bi moglo doći do eventualnog prekida. Sve što smo uradili je plan B - istaknuo je on. Džindić je kazao i da je premijer zadužen uputiti inicijativu prema Vijeću ministara BiH da se pod hitno pristupi usvajanju i finalizaciji zakona o el. energiji i plinu na državnoj razini, koji jasno propisuje set mjera ili 90-dnevnu zalihu nafte i naftnih prerađevina. Bit će upućena inicijativa prema Domu naroda Parlamenta FBiH da se pod hitno zakaže sjednica i razmatra zakon o Južnoj interkonekciji koji je preduvjet za nastavak projekta. Također, uprave i menadžmenti Energoinvesta, kao jedinog opskrbljivača plinom u FBiH, i BH gasa, kao operatora transportnog sustava, da rade na alternativnom načinu opskrbe u slučaju prekida - kazao je. Spomenimo i da je u proračunu za kupnju opreme za potrebe FUP-a planirano 2,5 milijuna KM. Sredstva će biti korištena za nabavu opreme, posebnih vozila, naoružanja te materijalno-tehničkih sredstava.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?