poljoprivrednici prognoziraju

Pšenica će biti skuplja 30 do 40 posto u odnosu na prošlu godinu

pšenica
Marijan Šušenj/PIXSELL
16.06.2022.
u 18:04

Cijene osnovnih životnih namirnica iz dana u dan rastu. Rast cijena uz inflaciju je mnoge građane BiH doveo do ruba siromaštva, a brojne namirnice su postale luksuz.

Kako je u razgovoru za Avaz rekao Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, nestašica hrane neće biti, ali će problem predstavljati financije.

- Ovo je već prešlo sve granice, sve postaje preskupo i građani to teško podnose. A isto će tako biti i s domaćim proizvodima, kada dođe vrijeme za berbu. Već nekih proizvoda ima od voća i povrća i vidite kakve su cijene. Ovo teško tko može podnositi – rekao je Bićo.

Kako dodaje, i pšenica će dosta poskupjeti.

- A kada dođe žetva pšenice isto će to biti dosta skuplje nego prošle godine, jer ove godine su inputi koji idu u tu proizvodnju preko 400 posto skuplji. Mineralna gnojiva, sjemena, zaštita sve je višestruko skuplje nego prošle godine tako da će biti i krajnji proizvod skuplji. Generalno, sigurno će biti od 30 do 40 posto skuplje u odnosu na prošlu godinu.

Bićo ističe kako su pripreme za berbu uveliko u tijeku, ali da je berače teško naći.

- Koliko god da ih plaćate teško ih je naći, jer nema ljudi, otišli su živjeti u inozemstvo. Dnevnice beračima su ove godine od 50 do 100KM plus hrana, piće i ono ostalo što ide. Dva obroka dnevno se moraju osigurati, navodi. 

Dodaje da su ove godine poticaji poljoprivrednicima podijeljeni.

- Ove godine je puno bolje nego inače. Vlast se malo probudila, progledali su. Kroz proračun su dosta više izdvojili u odnosu na prethodne godine. Dva kvartala mlijeka koja su dugovali, što nisu mogli isplatiti zbog neusvajanja proračuna izmireno je. 

Idu i ostala plaćanja. Ima nekih najava da će biti i pomoći za jesenju sjetvu. Za proljećnu svjetvu je bilo i nekih 50-ak litara nafte od Vlade po hektaru pomoći, mi se nadamo i za jesenju – zaključuje Bićo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?