stariji od 65

Prvu dozu Sputnjika primilo oko 300 Banjolučana

30.03.2021.
u 14:59

Dok nadležni u Federaciji BiH tek prikupljaju ponude, u Banjoj Luci počelo je masovnije cijepljenje za stanovništvo starije od 65 godina. Kad stižu dodatne doze, provjerila je ekipa N1.

U krugu Velesajma od jutra strpljivo, bez gužve. Stariji od 65 godina čekaju prvo trijažu, a onda  i cijepljenje.

Ruku pod ruku stigao je i bračni par Radišić. Bivši član Predsjedništva BIH, osamdesetčetvorogodišnji Živko Radišić, nije dvojbio u vezi cijepljenja.

“Nije bilo nikakvih dilema. Ja sam dugogodišnji pacijent zdravstva. Vjerujem u zdravstvo, ako vam kažem da sam 13-14 puta cijepljen, sve sam vam rekao”, kazao je Radišić.

Prvu dozu Sputnika primilo je oko 300 Banjolučana, među njima bivši boksački šampion, ali i najpoznatiji radijski spiker u mirovini.

“Vakcinacija je jedini način da se riješimo covida da počnemo da živimo normalno”, kazala je Jadranka Mudrenović, spiker u mirovini

“Na ovaj način ćemo pomoći našim liječnicima, jer će imati manje posla, ako ovo uradimo a ujedno štitimo sebe”, dodao je Dragan Batar, bivši boksački šampion.

Devedesetogodišnji bivši predsjednik RS Rajko Kuzmanović, danas je ipak došao kao pratnja.

“Ja sam preležao koronu, 22 dana bio u bolnici. Sada po savjetu ljekara još ima jak imunitet, za jedan mjesec ću primiti. Ovdje sam, pratim suprugu”, kazao je Kuzmanović.

Šest timova od ukupno 14 danas radi. Na teritoriji Banje Luke u populaciji 65+ prijavilo oko 14.000 zainteresiranih građana.

Očekuje se početak cijepljenja i AstraZenecom i Pfizerom iz Covax-a, te doniranim Sinovac-om iz Turske. Uz sve to najavljuje se i isporuka novog Sputnika.

“Vidjeli ste ste da je Sinovac stigao, očekuje se donacija 50 000 Sinofarma. Pored toga radi se na aktivnostima u vezi nabave veće količine kineskih cjepiva, nadamo se da će se to dogoditi. Ona najava od prošlog tjedna stoji, očekujemo da 30.ili 31. ožujka da se sprema iz Rusije, to je sutra, ili prekosutra”, kazao je Alen Šeranić, ministar zdravstva RS.

“U RS u drugim gradovima već je počelo cijepljenje, u domovima zdravlja, veći gradovi će također formirati punktove, DZ Trebinje već je formirao punkt u sportskoj sali”, kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

“Svi građani koji su se prijavili bit će pozvani od svojih timova obiteljske medicine, zakazat će im termin za cijepljenje ovdje u ovim prostorijama. Masovnim cijepljenjem možemo biti jedan korak u prednosti u borbi protiv korona virusa. Još jednom molim sve građane da donesu odluku i pristupe cijepljenju”, kazala je Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banje Luke.

Gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića ekipa N1 pitala je hoće li se cijepiti.

“O tome smo razgovarali. Ja imam 27 ljeta. Danas idu građani preko 65 godina. Onoga trenutka kada na red dođu građani, moja generacija koja je manje rizična, svakako da hoću, da dam primjer i važnu poruku. Ali, danas ovi ljudi koji su se odazvali svakako imaju prednost”, kazao je Stanivuković.

Ohrabruje i infomacija da do sada nije bilo neželjenih reakcija na Sputnik V u Republici Srpskoj.

Bez gužve, uz dovoljno osoblja otpočelo je cijepljenje na banjolučkom Sajmu. Uz maksimalan angažman 14 timova dnevno ovdje može biti cijepljeno tisuću osoba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije