najnovija studija

Prvu cigaretu zapale prije 13. godine: U BiH svakodnevno puši više od 2.000 djece

ilustracija
28.02.2019.
u 13:38

Više od milijun odraslih i 2.000 djece uzrasta od 10 do 14 godina u Bosni i Hercegovini svakodnevno koristi duhan, podaci su najnovije studije Svjetske banke “Vrijeme je za prestanak pušenja: Povećanje poreza na duhan i dobrobit domaćinstava u BiH”.

Uz to, upozoravaju, pasivno pušenje utječe na brojna respiratorna oboljenja i kod djece i kod odraslih, a procjenjuje se i da je među približno 9.000 smrtnih slučajeva godišnje zbog pušenja, oko deset posto nepušača koji su izloženi duhanskom dimu, poput djece, piše Srpskainfo.

"To je neprihvatljivo", izjavio je nedavno šef Ureda Svjetske banke za BiH Emanuel Salinas.

Po njegovim riječima, zbog toga se u BiH provodi i kampanja koja se odnosi na smanjenje uporabe duhana, a ovo izvješće je dio toga.

"Radimo s organima vlasti u BiH na donošenju zakonodavstva o zabrani uporabe duhana, posebno na javnim, zatvorenim mjestima, ali radimo i s brojnim drugim organizacijama o pitanju podizanja svijesti o štetnosti uporabe duhana", rekao je Salinas.

Da su ovakve mjere potrebne, posebno kada je u pitanju zaštita zdravlja djece i mladih, potvrđuju i rezultati više različitih istraživanja o uporabi duhana, koja su prethodnih godina rađena u BiH i RS.

Rezultati europskog istraživanja o uporabi duhana, alkohola i droga među učenicima prvih razreda srednjih škola, koje je u RS rađeno u 2011. godini, pokazali su i da gotovo 54 posto djece popušilo svoju prvu cigaretu prije 13. rođendana, dok tri četvrtine učenika prvog razreda srednjih škola svakodnevno puši.

Ovo istraživanje obuhvatilo je ukupno 3.132 učenika gimnazija, stručnih četvorogodišnjih, kao i stručnih usmjerenih trogodišnjih škola.

"Više od polovice učenika navodi da im je prilično lako doći do cigareta ako bi to poželjeli, dok 12,4 posto navodi da im je to nemoguće. Tek oko pet posto njih je reklo da im je jako teško doći do cigareta, ako to požele – navodi se u izvješću o rezultatima ovog istraživanja.

Svaki treći srednjoškolac je već u prvom razredu bar jednom u životu probao cigarete.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije