izvješće AT Kearney

Prvo istinsko bezgotovinsko društvo bit će stvarnost 2023. godine

27.09.2019.
u 16:04

Prvo stvarno bezgotovinsko društvo stići će za pet godina, a Švedska će biti prva država koja će koristiti samo digitalna i kartična plaćanja, naveo je u svom izvještaju AT Kearney, izvještava Indikator.ba.

Bezgotovinske transakcije značajno su porasle nakon uvođenja beskontaktnog plaćanja i mogućnosti mobilnih plaćanja poput Apple Pay i Google Pay.

Prema A.T. Prema Kearney-evoj analizi, očekuje se da će godišnji rast biti veći od 21 posto na tržištima u nastajanju i više od 7 posto na razvijenim tržištima do 2021. godine. U Švedskoj se novčane isplate brzo smanjuju. U 2016. godini samo 15% transakcija na malo plaćeno je gotovinom, što je manje od 40% u 2010. godini.

Trend se nastavlja globalno, jer gotovina čini tek 15% svih plaćanja izvršenih putem dominantnih aplikacija za mobilno plaćanje, poput Alipaya i WeChat Paya u Kini. 

Gotovinske transakcije u 2018. godini činile su samo 45% svih plaćanja u Rusiji. Inače, druge zemlje uvode korake da budu u potpunosti bezgotovinske, s tim da je Ruanda postavila prekretnicu do 2024. godine, a Južna Koreja da eliminira kovanice do 2020. godine.

A.T. Kearneyev "radar za maloprodaju 2019" objavljen ranije ove godine analizirao je podatke 92 banke u Evropi i predviđa da će jedna od 10 banaka nestati jer kupci sve više favoriziraju digitalne banke poput Monzoa i Starling banke, a mreže podružnica će se postupno ukinuti i zamijeniti višekanalnim mrežama koje uključuju AI (umjetna inteligencija), analitiku i nove tehnologije za ispunjavanje promjenjivih potreba i očekivanja potrošača. Ova promjena u ponašanju potrošača i porast prevlasti fintech-a će imati utjecaja na tradicionalni krajolik plaćanja, pokretajući put ka bezgotovskoj budućnosti.

Simon Kent, globalni šef finansijskih usluga u A.T. Kearney, komentariše: Globalna ekonomija sve se više pokreće digitalnim transakcijama i u narednih nekoliko godina svijet će ugledati prve uistinu bezgotovinske ekonomije. Ovo predstavlja ogromnu priliku za banke, ali za one uspostavljene u danima kada je gotovina bila kraljevska, potrebne su neke stroge i pronicljive strateške odluke kako bi se osiguralo njihovo napredovanje u bezgotovinskom društvu. Tradicionalne banke uložile su ogroman napor, resurse i ljudski kapital u gotovinsko upravljanje, a strategije će se morati promijeniti kako digitalno plaćanje postaje norma. Banke će također morati pronaći nove tokove prihoda kako bi nadomjestile ranije stečene novčanom aktivnošću".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?