Projekt se privodi kraju

Prvi turisti u Neum će novom cestom stići već ovoga ljeta

03.03.2021.
u 15:00

Prometnica koja će ubuduće predstavljati žilu kucavicu Neuma, neumskog zaleđa, ali i Stoca bit će završena za manje od godinu dana, međutim, njezine blagodati osjetit će već i ovogodišnji turisti. Plan je da do početka ovogodišnje turističke sezone veći dio prometnice na koju se čekalo desetljećima bude stavljen u funkciju, piše Večernji list BiH. 

Sudeći prema trenutačnoj fazi radova, to neće biti problem. Kako su prije nekoliko dana naveli iz JP Autoceste Federacije BiH, okončani su radovi na dionici Stari Neum - Kiševo - Broćanac, dužine 12 km, kao i na poddionici Prapratnica - Hutovo u dužini od 2,5 kilometra, uključujući i tunel Žaba - 975 m. U tijeku su radovi na poddionici Broćanac - Prapratnica u dužini od tri kilometra, uključujući i radove na raskrižjima Babin Do i Oskrušnica.

Nema više “izolacije”

- Radovi su počeli u svibnju 2020. godine, a očekivani završetak svih radova na toj poddionici je 1. kolovoza 2021. godine. Također, u tijeku su radovi na poddionici Hutovo - Cerovica (LOT 5), ukupne dužine pet kilometara i poddionici Cerovica - Stolovi (LOT 6), ukupne dužine 4,95 km. Radovi su započeli u listopadu 2020. godine i trenutačno se izvode zemljani radovi. Predviđeni rok završetka kompletnih radova na ovim poddionicama je siječanj 2022. godine - sublimirali su iz JP Ceste FBiH. S druge strane, iz smjera Stoca, izgradnja dionice Stolovi - Drenovac ulazi u završnu fazu. Na toj dionici dužine gotovo devet kilometara već je počelo asfaltiranje. Radovi su započeli u listopadu 2019. godine, a očekivani završetak svih radova na toj poddionici je travanj ove godine - navode iz JP Ceste Federacije BiH. Radi se i na aktivnostima vezanim uz izgradnju obilaznice oko Stoca, odnosno pristupne točke buduće trase ove ceste. Ova prometnica od velikog je značaja za cijelu Hercegovinu, a posebice za dvije općine koje spaja. Načelnik općine Neum Dragan Jurković ističe kako će se završetkom ove dionice Neum napokon povezati s unutrašnjosti BiH nakon desetljeća izoliranosti, a samim time otvorit će se i mogućnosti gospodarskog razvoja. - Glavni pokretač razvoja gospodarstva u Neumu je turizam, u tu granu moramo usmjeriti fokus našeg daljnjeg djelovanja, međutim, trebamo dati smjernice i proizvodne djelatnosti realnog sektora. Na području općine Neum planirane su i dvije poslovne zone u koje konkretnim mjerama želimo privući investitore - naglasio je Jurković.

Oživiti općinu

Uz navedene prednosti, ova prometnica bi, nadaju se iz općinske uprave, pomogla povećanju broja stanovnika, odnosno ponovnom oživljavanju neumskoga zaleđa, koje je sada gotovo u potpunosti pusto. - Postoji dio ljudi koji i dalje egzistiraju i gravitiraju tom području. Plan je kroz ruralni turizam, poljoprivredu ostaviti taj dio općine Neum “živućim” - naglasio je Jurković. Podsjetimo, ovaj projekt počeo je prije gotovo 35 godina, no već nakon nekoliko završenih kilometara strojevi su utihnuli, a cesta čekala neka bolja vremena. Ta vremena dočekana su u ožujku 2018. kada su, ponajviše zahvaljujući ministru prometa i veza Federacije BiH Denisu Lasiću, teški strojevi ponovno krenuli u probijanje trase prema moru. Projekt je ukupne vrijednosti 72 milijuna KM. Sredstva za izgradnju ove ceste dio su programa izgradnje i modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH u vrijednosti od 173 milijuna KM. Riječ je o kreditnim sredstvima Svjetske banke, Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije