potvrđeno

Prvi slučaj afričke kuge u Hercegovini

svinje
reuters
29.09.2023.
u 19:40

Prvi slučaj afričke svinjske kuge potvrđen je na jednom obiteljskom gospodarstvu u Nevesinju

U općini Nevesinje u četvrtak je registriran prvi slučaj afričke svinjske kuge. Kako su javili iz Lokalnog kriznog centra za kontrolu i suzbijanje ove bolesti, pozitivan nalaz stigao je za svinju iz jednog obiteljskog gospodarstva, koja je nabavljena u Brčkom.

Inače, imanje na kojem je potvrđena bolest obišli su dr. Oliver Stevanović, stručni suradnik Veterinarskog instituta RS "Dr. Vaso Butozan", veterinari i predstavnici općinske inspekcijske službe. Uzeti su uzorci krvi svih svinja iz ovog krda. Također, usvojen je zaključak da se spriječi i sankcionira svaki nelegalni transport svinja i da se uzmu uzorci krvi od svih životinja kod kojih postoji sumnja na bolest.

Također je sugerirano svim građanima da se informiraju kod nadležnih službi o procedurama koje treba ispoštovati u slučaju sumnje na bolest. Iz Lokalnog kriznog centra podsjećaju da je i dalje na snazi zabrana prodaje svinja na stočnoj tržnici u Odžaku, kao i prodaja hrane životinjskog podrijetla i hrane za životinje izvan registriranih poslovnih objekata.

Od članova Lovačke udruge "Srndać" očekuje se da prate stanje u lovištu i prijave eventualnu pojavu bolesti u populaciji divljih svinja, prenosi una.ba. Podsjetimo, afrička svinjska kuga stigla je u Bosnu i Hercegovinu krajem lipnja ove godine. Prvo žarište zabilježeno je u općini Šamac da bi se proširila diljem Semberije. Zbog ove neizlječive zarazne bolesti eutanazirani su deseci tisuća svinja.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije