Istraživanje

Prvi seks: Gubitak nevinosti određuje 38 gena, ljubav prema riziku i neurotičnost

seks
21.04.2016.
u 21:55

Izučavanjem gena došlo se do zaključka da je raniji početak puberteta usko povezan s ranijim stupanjem u seksualne odnose

Istraživači sa Sveučilišta u Cambridgeu identificirali su 38 gena koji se mogu dovesti u vezu s određivanjem vremena gubitka nevinosti odnosno vremena stupanja u prve seksualne odnose u životu. Pojedini su odgovorni za regulaciju hormona, dok su drugi zaslužni za neurokognitivne aspekte ponašanja.

Izučavanjem ovih gena došlo se do zaključka da je raniji početak puberteta usko povezan s ranijim stupanjem u seksualne odnose. Naravno, pored utjecaja gena, važnu ulogu ima okolina, odnosno kulturološki faktori poput religije, društva i roditeljskog staranja.

"Sada možemo izračunati vrijeme stupanja u seksualne odnose po principu gdje nasljedni faktori igraju 25-postotnu ulogu što znači da je za gubitak nevinosti odgoj odgovoran u iznosu od 75 posto", rekao je autor istraživanja John Perry.

Projekt izolacije gena obuhvaćao je 125.667 osoba iz Velike Britanije i 241.910 osoba sa Islanda i iz SAD-a, a rezultati studije su obavljeni u listu Nature Genetics, prenosi Klix.

Gen MSRA povezan je s kasnim ulaskom u svijet seksa, ali i s karakteristikom neurotičnosti, dok je gen CADM2 povezan s ranim gubitkom nevinosti, ali i sa željom za većim potomstvom i riskantnim ponašanjem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije