Sporazum HDZ-a i "osmorke" uvod u uspostavu federalne i državne vlasti te put u EU

Prvi put od višestranačja HDZ BiH mijenja partnera zbog prijevara iz SDA

29.11.2022.
u 09:20

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović i SDP-a BiH Nermin Nikšić uime "osmorke" potpisat će danas sporazum na temelju kojega je planirana uspostava vlasti nakon nedavnih općih izbora. Sporazum "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026. godine" bit će potpisan u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Ovaj dokument predviđa tri oblasti suradnje: od euroatlantskih integracija i izbornih reformi, izgradnje pravne države i ekonomskih te socijalnih reformi. Ovim se dokumentom definira suradnja u Federaciji BiH i na državnoj razini. Uoči toga potpisa jučer su se susreli čelnici "osmorke" kako bi potvrdili opredijeljenost za ovaj iskorak s HDZ-om BiH.

Detaljan dokument

- Mi smo u ovaj posao ušli uistinu predano, ozbiljno, vodeći računa o svim detaljima i uspjeli smo, mogu reći, sačuvati integritet ovog procesa bez obzira na medijske i stranačke napade koje smo doživljavali tijekom ovih pregovora. Sutra (nap. a. danas) u 11 sati potpisujemo taj dokument, kao što smo i najavili, i potpisujemo njegov okvir za daljnje djelovanje. Dakle, to su smjernice političkog djelovanja koalicije koja će činiti vlast zasad na razini Federacije BiH i, naravno, vrlo logično i vjerojatno, na državnoj razini - rekao je nakon susreta čelnik Naroda i pravde Elmedin Konaković. Objasnio je kako će nakon toga timovi unutar stranaka "osmorke" krenuti u detaljno razrađivanje plana rada budućih vlada. - Pravimo novi detaljan dokument koji će biti dostupan našoj javnosti, a koji će biti objavljen prije nego što se potvrde vlade. Dakle, sve smo to najavili prije neka dva mjeseca kada smo krenuli u ovu priču i, evo, priveli smo to kraju - istaknuo je Konaković. Odbacio je tvrdnje kako je u razgovorima s dužnosnicima HDZ-a BiH, a što potenciraju iz SDA i njima bliskih krugova, bilo ucjena. - Nikada. Još jednom ponavljam, nikakva uvjetovanja nije bilo. U dobrom smo duhu, fokusirani smo na stvari koje nas povezuju. Nikakvih uvjeta i ucjena iz HDZ-a nije bilo - istaknuo je. Potpis sporazuma HDZ-a i "osmorke" označit će jedan od najvećih političkih zaokreta u Bosni i Hercegovini od Daytona, ali i općenito od vremena višestranačja. To pak znači da se ide korak dalje, koji će voditi izbacivanju SDA iz vlasti. Naime, okupljaju se stranke koje su nastale uglavnom nakon nekoliko raskola u vodećoj bošnjačkoj stranci te SDP i njima bliske političke opcije. No, ni ova politička računica ne mora se realizirati ako SDA uspije, primjerice, doći do 13 ruku u federalnome Domu naroda Parlamenta, čime bi bio apsolutno nezaobilazan partner za sastavljanje vlasti u ovome entitetu. Oko toga će sve biti jasnije već za tjedan dana kada budu izabrani izaslanici u bošnjački klub Doma naroda. Potpisivanje dokumenta naziva "Smjernice, načela i ciljevi programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. - 2026. godine" bilo je najprije zakazano za 25. studenoga, no očito je zbog peglanja detalja pomaknuto za 29. studenoga. Dokument poziva na otklanjanje diskriminacije te na jednakopravnost svih građana i konstitutivnih naroda.

Izborni zakon

Potpisnici iz "osmorke" i HDZ-a obvezuju se na žurno provođenje Bruxelleskog sporazuma od 12. lipnja 2022. godine, najkasnije u roku 6 mjeseci od uspostave vlasti na svim razinama, što uključuje provođenje ograničenih ustavnih reformi, usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u skladu s presudama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. Sve te reforme nužne su za stjecanje kandidacijskog statusa te ubrzanje procesa integracije prema punopravnom članstvu u Uniji. Uz to, podrazumijeva se prihvaćanje svih dokumenata, strategija i smjernica na europskome putu, ali i usklađivanje vanjske politike BiH u skladu sa stajalištima EU. Drugo poglavlje dokumenta odnosi se na uspostavu pravne države, a treće pak na ekonomske i socijalne reforme. U ekonomskoj sferi dominira očekivanje za rasterećenje gospodarstva, što je ključni prioritet, te uravnoteženje potpore socijalno najosjetljivijim obiteljima u BiH. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije