Dani Sveučilišta

Prvi počasni profesori dr. Marko Babić i prof. dr. Zdenko Herceg

10.12.2020.
u 20:35

- Smatram kako ste svi vrhunski studenti koji ne poznaju granice te koji svoje obveze izvršavaju s ljubavlju i često ne osjete teret koji nose na leđima. Danas želim da s ponosom primite i ponesete ovu nagradu te da vas kroz život podsjeća na vaš veliki uloženi trud te čvrstu volju i želju - poručila je predsjednica Studentskoga zbora Marija Barun u obraćanju dobitnicima Rektorove nagrade za uspjeh u prošloj akademskoj godini, sport, studentski znanstveni i umjetnički rad i promicanje Sveučilišta, piše Večernji list BiH. 

Plakete i povelje

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić istaknuo je kako je svjestan da se većina studenata pita hoće li zasluženu Rektorovu nagradu naše društvo znati vrednovati. - Vi ste ta Bosna i Hercegovina! Tko će sve nepravde i nepravilnosti mijenjati, tko će utirati staze novih rješenja, čak i kada su horizonti pomračeni, tko će uspostavljati nove standarde ako ne vi, najbolji među nama. Kako biste to uspjeli, morate donijeti odluku i imati čvrst stav – poručio je rektor Tomić. Čast što je dobio Rektorovu nagradu izrazio je Mario Pehar, student strojarstva, računarstva i elektrotehnike. Naveo je da je to jedno veliko priznanje od Sveučilišta i dobar poticaj za budući rad. - Ovo priznanje jedna je obveza za nas mlade znanstvenike jer nas je rektor pozvao da mi budemo nositelji budućnosti i tvorci nove, moderne i europske Bosne i Hercegovine u kojoj ćemo svi moći bolje živjeti – zaključio je Pehar.

- Cijenjeni naši dobitnici priznanja i plaketa, svojim dosadašnjim znanstvenim, nastavnim, stručnim, umjetničkim radom, zalaganjima na promociji Sveučilišta pokazali ste da taj sat često vadite i vrijeme koje pokazuje dijelite sa studentima, ali i sa svima nama. U razvoj Sveučilišta, kao i u znanje studenata, utkali ste i dio sebe. Naš uspjeh i napredak su i vaši – poručila je prof. dr. Sanja Bijakšić, prorektorica za međunarodnu suradnju, dobitnicima plaketa i povelja za izniman doprinos razvoju i promociji Sveučilišta te dodala kako je sigurna da će i u budućnosti biti oni koji će biti jedan od stupova razvitka Sveučilišta.

Ukupno je 37 dobitnika plaketa, među kojima su Dražen Klarić, Helena Lončar, Dalfina Bošnjak, Jozo Bogdan (posthumno) i brojne druge istaknute osobe iz javnog života. Plaketu je dobio i dr. Mario Kordić, a ujedno je preuzeo i povelju njegovoj ustanovi, Domu zdravlja Mostar. Dodijeljeno je i pet povelja.

Senat Sveučilišta ove je godine uveo počasno zvanje profesor honoris, odnosno počasni profesor, a ovogodišnji dobitnici su konzul RH u Mostaru dr. Marko Babić te svjetsko ime u medicini hercegovačkih korijena prof. dr. Zdenko Herceg. - Vjerujem kako ste ovih dana bili u prigodi spoznati impresivna postignuća SUM-a i vidljivu njegovu transformaciju koju doživljava u posljednjih nekoliko godina.

Počasni profesori i emeritusi

Slijedeći modele suvremenih sveučilišta, ovaj duhovni i intelektualni hram vidljivo se podiže snagom duha otvarajući pritom nove horizonte nadolazećim naraštajima, o čemu svjedoče i postignuća koja se predstavljaju ovih dana – istaknuo je prorektor prof. dr. Vlado Majstorović. Sveučilište je promoviralo i sedam profesora emeritusa, čime je ukupan broj od osnivanja do danas 23 profesora emeritusa. Uime nagrađenih zahvalio je konzul Babić istaknuvši kako mu je ova odluka važna i draga kako zbog suradnje sa Sveučilištem tako i zbog ugleda koje je Sveučilište u Mostaru priskrbilo svojim postojanjem, radom i svojim učincima.

- Svoje mjesto školovanja na ovom Sveučilištu našlo je puno državljana Republike Hrvatske, pa i drugih država, i na taj način Sveučilište u Mostaru pokazuje kako je čimbenik dobre suradnje i stabilnosti akademske zajednice, pa i cijeloga društva – kazao je Babić.

Sveučilište u Mostaru dodijelilo je ugovore za asistente koji su zaposleni kroz program sufinanciranja asistenata u visokome obrazovanju Federalnog zavoda za zapošljavanje. - Danas smo svjesni više nego ikada prije da bez Sveučilišta u Mostaru, između ostaloga, ne bi bilo kvalitetnih i kompetentnih kadrova za naše zdravstvo, gospodarstvo, kulturu, sport, ali također smo svjesni da bez takvih kadrova nema ni Sveučilišta, ni ostvarenja njegovih ciljeva, ni misije, ni vizije. S pravom se može reći da organizacija ima jedan pravi resurs, svoje ljude – naglasio je prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom prof. dr. Zdenko Klepić.

Zapošljavanje asistenata

Četiri nova asistenta primljena su u radni odnos, dok je sufinanciranje nastavljeno za 17 asistenata koji su u program ušli prethodnih godina. - Mi smo dodali zrno svoje za obrazovanje, naravno s timom Sveučilišta, koji je prepoznao i odazvao se našem pozivu da zajedno nešto uradimo. Ja bih samo preporučila mladim asistentima koji su dio ovog projekta da oni, što god i koliko god budu radili, uvijek vode računa da daju zrno svoje za dobro onoga što rade i za koga rade – zaključila je ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar, čijim se mislima može zaključiti dan izvrsnosti na SUM-u.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije