Još nema zakona o praznicima na razini BiH

Prvi mjesec zbog neradnih dana često nazivaju "sveti siječanj"

05.01.2022.
u 15:07

Iako često postoji uvjerenje da u BiH imamo najviše neradnih dana zbog različitih državnih praznika i vjerskih blagdana, stvarnost je nešto drukčija. BiH se, kada se gleda broj neradnih dana, nalazi u društvu drugih europskih država koje imaju isto ili nešto više slobodnih dana. Broj neradnih dana u Republici Srpskoj je nešto veći nego u Federaciji BiH, posebno u siječnju koji u šali često nazivaju i "sveti siječanj". U siječnju ove godine osam je neradnih dana, istina, ne za sve građane, a riječ je o datumima 1., 2., 3., 6., 7., 9., 10.,14. siječnja.

BiH nema jedinstven zakon o praznicima na državnoj razini, iako je u posljednjih 26 godina bilo pokušaja njegovog donošenja. Na snazi su dva entitetska zakona te zakon u Distriktu Brčko BiH kao posebnoj teritorijalnoj jedinici koji se međusobno razlikuju. Samo Nova godina i Međunarodni praznik rada se, po zakonima, obilježavaju u BiH. Za pravoslavce su neradni dani Božić, Sveti arhiđakon Stefan, Duhovi, Veliki petak i pravoslavni Uskrs, za katolike – Bogojavljenje, Tijelovo, Uznesenje Blažene Djevice Marije ili Velika Gospa, Svi sveti i Božić, za vjernike islamske vjeroispovijesti su predviđena po dva dana za Ramazanski i Kurban-bajram te jedan dan po izboru vjernika u povodu Nove hidžretske godine ili rođenja poslanika Muhameda, dok su neradni dani za pripadnike židovske religije Sukot, Šavuot, Pesah, Roš Hašanu (Nova godina) i Jom Kipur (Dan pomirenja). U skladu sa Zakonom o praznicima RS-a, Zakonom o Danu Republike Srpske i odlukom o načinu obilježavanja Dana Republike Srpske neradni dani su 1. 1. (subota), 2. 1. (nedjelja) i 3. 1. (ponedjeljak) – Nova godina, potom 9. 1. (nedjelja) – Dan Republike Srpske. Na Dan RS-a ne rade republička tijela i organizacije, tijela jedinica lokalne samouprave, gospodarska društva, ustanove i druge organizacije, kao i osobe koje profesionalno obavljaju uslužno-poduzetničke djelatnosti. Na dane 6. 1. (četvrtak) – Badnji dan, 7. 1. (petak) – pravoslavni Božić vjernici pravoslavne vjeroispovijesti imaju pravo na plaćeni izostanak s radnog mjesta. Vlada RS-a donijela je zaključak da ponedjeljak, 10. 1. i petak, 14. 1. 2022. godine, Novu godinu po julijanskom kalendaru, proglasi neradnim danima. U FBiH neradni dani su 1. i 2. siječnja. Ako jedan od dana kada se slavi Nova godina pada u nedjelju, što se dogodilo ove godine, praznikom se smatra prvi sljedeći radni dan poslije ta dva dana. S obzirom na to da je 2. siječnja 2022. godine pao u nedjelju, praznikom se smatra i prvi sljedeći radni dan, tj. 3. siječnja.

U županijama s većinskim hrvatskim stanovništvom neradni je i 6. siječnja, blagdan Sveta tri kralja. Inače, u Federaciji BiH pored praznika koji se proslavljaju kao državni praznici, Zakonom o radu utvrđeno je pravo zaposlenika na odsutnost s posla četiri radna dana tijekom jedne kalendarske godine radi zadovoljavanja njihovih vjerskih, odnosno tradicijskih potreba, s tim da se dva dana koriste kao plaćena odsutnost, a dva dana kao neplaćena odsutnost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije