Povijest profesije

Prvi koraci odvjetništva u BiH

07.02.2018.
u 08:10

U organizaciji Odvjetničke komore Federacije BiH, u sarajevskom Narodnom kazalištu predstavljena je monografija “Odvjetništvo u BiH od 1883. do 2013. godine” čiji su autori Sead Bahtijarević i Jovan S. Čizmović.

Monografiju su predstavili predsjednik Odvjetničke komore FBiH odvjetnik Nikica Gržić i recenzenti ove doista vrijedne knjige akademik Josip Muselimović i odvjetnica Amila Mimica Kunosić. U monografiji je zabilježen niz imena odvjetnika koji su svojim radom u tijelima Komore doprinijeli animiranju ove profesije.

Niz imena

Prema riječima Nikice Gržića, odvjetništvo u BiH osnovano je daleke 1883. godine odlukom Zemaljske vlade kao odvjetnički red za BiH. - Od tada djeluje 135 godina u kontinuitetu - kazao je Gržić te dodao kako se odvjetništvo oduprlo tijekom svih tih godina svim dosadašnjim društvenim uređenjima koja su se mijenjala u BiH. Stoga u svakoj zajednici, u svako vrijeme, pa i danas, u brojnim aktivnostima pojedinca i zajednice potrebno je prepoznati i značajan udio odvjetnika - kazao je Gržić. Recenzent akademik Josip Muselimović govorio je o prvim koracima nastanka odvjetništva, a ono je, prema Muselimovićevim riječima, moglo nastati i razvijati se tek kada je helensko društvo dosegnulo takav stupanj demokracije da su temeljna ljudska prava građana bila realnost, a sloboda misli i govora način komuniciranja između građana i državne vlasti.

- Svaka ustanova koja dočeka stoti rođendan vrijedna je pozornosti - kazao je Muselimović. Prema riječima recenzentice odvjetnice Amile Mimice Kunosić, monografija daje, uz povijesne činjenice koje se odnose na razvoj odvjetništva, kao neovisne profesije, i djelomičan prikaz sadašnjeg stanja u toj djelatnosti u BiH, način organizacije komora, kao i različitosti u pristupu predstavljanja rada odvjetničkih komora FBiH i RS-a.

Prvi odvjetnici u BiH

No, kako je odvjetništvo u BiH osnovala Austro-Ugarska Monarhija, to razdoblje je zanimljivo jer su se tada pojavili ili, bolje reći, imenovani su prvi odvjetnici u BiH. Naime, nakon donošenja Odvjetničkoga reda za BiH u travnju 1833., već u svibnju u Sarajevskom listu raspisan je natječaj za imenovanje odvjetnika u BiH. Zahvaljujući trudu autora ove monografije, prikupljen je veliki broj arhivske građe iz koje je vidljivo što je od kandidata traženo. Tako je od prvih odvjetnika koji su se prijavili na natječaj traženo da se izjasne u kojem mjestu žele vršiti praksu te koji jezik govore u slovu i pismu. Prvi odvjetnici su imenovani za sjedišta u Banjoj Luci, Bihaću i Sarajevu. Tako su u Sarajevu imenovani dr. Antun Zervich iz Fjume i dr. Jakov Wahraman iz Čakovca. Iduće godine dr. Josef Ficher imenovan je za odvjetnika sa sjedištem ureda u Mostaru. S vremenom broj odvjetnika u BiH značajno je povećan pa je 1909. godine bilo 26 odvjetnika. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?