Moderna sredstva komunikacije

Prvi digitalni zbornik o razvoju Posavine i njezinim termalnim vodama, tržištu rada...

27.11.2018.
u 10:30

Međunarodna stručno-znanstvena konferencija “Perspektive razvoja županijske (HR) i oraške (BiH) Posavine”, održane u Županji u RH u listopadu protekle godine, iznjedrila je 12 stručnih radova od 12 autora o temi razvoja Posavine s lijeve i desne strane rijeke Save, piše Večernji list BiH. 

Riječ struke

Sukladno digitalnome vremenu, urednik Branislav Orešković potrudio se da riječ struke živi i dalje kroz moderna sredstva komunikacije kako bi bila dostupna najširoj javnosti. Digitalni zbornik promoviran je u amfiteatru Gimnazije u Županji u susjednoj Hrvatskoj. Nakladnik zbornika je Gradska knjižnica Županja. Ravnatelj prof. Jurica Buljan ističe kako je zbornik prvi naslov koji ta knjižnica objavljuje u digitalnom obliku. Zbornik ostaje kao svjedok vremena, a kako doznajemo, predstavljen je i katalogiziran u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici, u svim sveučilišnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i Sveučilišnoj knjižnici u Mostaru. O njemu su govorili i članovi uredništva Ivana Marić Damjanović i Filip Jurić. Stručno-znanstvena konferencije o temi perspektive razvoja županjske i oraške Posavine organizirana je, kako doznajemo, u cilju doprinosa izgradnji poduzetničkog mosta između ovih dvaju prekograničnih područja. Govorilo se o eksploataciji termalnih voda, demografskim problemima, usklađenosti tržišta rada s programima obrazovanja, strateškim projektima, odnosu Hrvata u domovini i izvan nje, ali i predviđenim financijskim sredstvima fondova za Posavinu.

Cilj je konferencije također bio domaćoj i inozemnoj javnosti predstaviti neke od mogućnosti investiranja u tim krajevima, potaknuti snažniji investicijski ciklus u Posavini, zapošljavanje i zadržavanje mladih.

Velik značaj

Ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije i jedan od autora stručnih radova Ilija Cota ukazao je na velik značaj međunarodne konferencije te tom prigodom podsjetio kako je prije godinu dana na tom skupu najavio četiri strateška projekta od kojih su tri, ukupne vrijednosti 80 milijuna kuna (oko 20 milijuna konvertibilnih maraka, nap. a.), već u provedbi. Predstavio je i teme digitalnog zbornika koje govore o perspektivama razvoja županjske i oraške Posavine, čiji su autori Mario Došen, Zvonimir Gutić, Davor Huška, Marko Mijatović, Branislav Orešković, Blanka Oršolić, Tomislav Romić, Ilija Tikvić, Dragana Zadro, Sara Škrobo i Dražen Živić. S obzirom na to da su upravo ta dva područja, županjsko u RH i oraško u BiH, također zahvaćeni odlascima sve većeg broja mladih, ali i cijelih obitelji prema Zapadu u potrazi za boljim životima, perspektive predstavljene na navedenoj konferenciji, kako svi vjeruju, pomoći će barem malo zaustavljanju toga negativnog trenda. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije