Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Prve isplate štedišama Ljubljanske banke pred kraj godine

22. rujna 2016. u 18:04 0 komentara 205 prikaza
stedise ljubljanska
Foto: Anto Magzan/Pixsell

Slovenija je dobila jamstvo predstavnika vlasti Republike Srpske da će joj biti omogućen pristup do arhiva Ljubljanske banke u Banjoj Luci, nakon što su dobili dokumentaciju iz podružnice Ljubljanske banke u Sarajevu, priopćeno je iz Veleposlanstva Republike Slovenije u BiH.

Ocjenjuju da će zadnji dio potrebne dokumentacije dobiti početkom listopada 2016., što bi omogućilo prve isplate štedišama još pred kraj ove godine. 

- Skeniranje dijela arhiva koji se nalazi u Sarajevu završeno je. Kopija ove dokumentacije je već bila predana Ministarstvu za financije Republike Slovenije. U završnoj fazi je i dogovaranje u vezi s pristupom arhivu Ljubljanske banke u Banjoj Luci. Po jamstvima predstavnika tamošnjih vlasti procjenjujemo da će skeniranje zadnjeg dijela raspoloživog arhiva Ljubljanske banke biti završeno početkom listopada 2016., što bi prve isplate štedišama omogućilo već pred kraj ove godine - navodi se u priopćenju, prenosi Fena.  

Naglašavaju da je za verifikaciju i odlučivanje o deviznim depozitima štediša Ljubljanske banke nadležan isključivo Fond Republike Slovenije za nasljedstvo. Štediše koji su zahtjeve već predali pri Fondu, ne trebaju ih ponovno predavati.

- Fondu je potrebno javiti samo u slučaju ukoliko su se podaci o podnositelju u međuvremenu promijenili, prije svega kontakt adresa, podaci o računu na koji će biti izvršena isplata i podaci o deviznom depozitu - pojašnjeno je u priopćenju. 

Ističe se da Slovenija „dosljedno i sukladno sa usvojenom legislativom“ izvršava presudu u predmetu Ališić. Dokumentaciju, dobivenu iz arhiva u BiH, Slovenija će koristiti na isti način kao podatke štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj, za koje postupci verifikacije neometano teku, ističe se.

- Republika Slovenija je do sada izdala više od 8.000 informativnih izračuna u ukupnoj vrijednosti od 91 milijun eura, od čega je 4.900 štediša isplaćeno u ukupnoj vrijednosti od 61 milijun eura – navodi se u priopćenju Veleposlanstva Republike Slovenije u BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.