mostar

Prva transplantacija bubrega na SKB Mostar izvest će se u sljedećih godinu dana

medicinski
Foto: Stojan Lasić
1/2
16.03.2016.
u 17:21

Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar intenzivirala je svoje aktivnosti na pokretanju transplantacijskog programa, a prema najavama, prva transplantacija bubrega na SKB Mostar trebala bi se obaviti u sljedećih godinu dana.

 Kako je uoči početka stručnog skupa o transplantacijskom programu izjavio pomoćnik ravnatelja za nastavu i znanstveno istraživački rad dr. sc. Ivan Ćavar, liječnici SKB Mostar, uz pomoć stručnjaka s KBC-a Zagreb, već dvije godine predano rade na pokretanju transpalatacijskog programa i SKB Mostar bi se uskoro trebao pridružiti kliničkim centrima u Sarajevu i Tuzli na kojima se već obavljaju transplantacijski zahvati, prenosi Fena.

- Zadnjih šest mjeseci intenzivirali smo aktivnosti i u bliskoj budućnosti očekujemo prve transplatacijske zahvate. Prvo bi se radile transplatacije rožnice i bubrega, najprije rožnice budući da je to najčešće izvođeni transplatacijski zahvat u svijetu i najmanje tehnički zahtjevan, a zatim i transplantacija bubrega - kazao je doktor Ćavar.

 Dodao je kako se očekuje da se prva transplatacija rožnice obavi u sljedeća dva mjeseca, a zatim i transplatacija bubrega u roku od 12 mjeseci.

 Po riječima transplantacijske koordinatorice KBC-a Zagreb dr. Jasne Brezak, SKB Mostar opremljena je potrebnom medicinskom aparaturom, ima odlične liječnike i sljedeći logičan korak u razvoju te zdravstvene ustanove je pokretanje transpalatacijskog programa.

 Doktorica Brezak istaknula je kako je, pored samog osposobljavanja medicinskog tima, potrebno senzibilizirati javnost kako bi transplantacijska medicina mogla uistinu zaživjeti u društvu.

- Čula sam da je u bh. medijima krivo interpretirana vijest o novom zakonu o pretpostavljenom pristanku za doniranje organa. Mi u Hrvatskoj imamo sličan zakon, koji omogućava da se od osobe nakon njezine smrti uzmu organi za transplantaciju. Međutim, mi ne poduzimamo ništa u tom smjeru dok ne razgovaramo s obitelji preminulog i tek nakon suglasnosti obitelji idemo u daljnji postupak. Ako obitelj kaže ne, to je za nas ne i mi poštujemo njihovu odluku - kazala je doktorica Brezak.

 Po njezinim riječima, hrvatski mediji odigrali su veliku ulogu u razvoju transplantacijskog programa zbog čega je danas Hrvatska u svjetskom vrhu po broju prikupljenih i presađenih organa, prenosi Fena.

- Transplantacijska medicina je plemenita disciplina medicine i treba zaživjeti u svakoj bolnici, pogotovo u 21. stoljeću - dodala je doktorica Brezak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije