BOSANSKI PETROVAC

Prva misa od ubojstva don Krešimira Barišića

11.08.2015.
u 08:04

Nakon pokolja Hrvata u župi Krnjeuša i paljenja župne crkve 1941. nisu služene mise

U povodu 74. obljetnice ubojstva svećenika župnika don Krešimira Barišića i pokolja više od 240 Hrvata katolika, žitelja Krnjeuše pokraj Bosanskog Petrovca, u tome je mjestu banjolučki biskup mons. Franjo Komarica služio svetu misu zadušnicu. Misa je održana na otvorenome, na derutnom groblju "Kod križa", između Vrtoča i Krnjeuše. Nakon pokolja Hrvata u župi Krnjeuša i paljenja župne crkve, 9. i 10. kolovoza 1941., u tome mjestu više nisu služene mise pa je ova bila prva nakon 74 godine, ne samo u Krnjeuši, već i na cijelom prostoru općine B. Petrovac. Na komemoraciji su bili neki od preživjelih Krnjeušana, kao i potomci ubijenih koji sada žive raseljeni po cijelome svijetu, a najviše ih je u RH gdje su godinama okupljeni u Udruzi "Krnjeuša - kolovoz 1941.".

Organizator komemoracije bila je Banjolučka biskupija i župa sv. Josipa Drvar - B. Petrovac, a osim domaćih vjernika iz B. Petrovca i Drvara, nazočne su bile i skupine vjernika iz Bihaća, Bosanskog Grahova, Livna i nekih župa u RH, predstavnici vlasti USŽ, kao i načelnik općine B. Petrovac Zlatko Hujić koji je obećao pomoći da se zapušteno i derutno groblje očisti. Postignut je preliminarni dogovor da se na Oštrelju, na kojem je 1941. zapaljena stara drvena katolička crkva, izgradi nova. Ovogodišnja komemoracija održana je u svjetlu službenog dopuštenja Svete Stolice da Banjolučka biskupija može započeti proces beatifikacije četvorice svojih svećenika ubijenih u Drugome svjetskom ratu, Waldemara Maksimilijana Nestora, župnika u Drvaru, Jurja Gospodnetića, župnika u Bosanskom Grahovu, Krešimira Barišića, župnika u Krnjeuši i Ante Dujlovića, župnika u Gumjeri kod Prnjavora.

Točan broj ubijenih žitelja Hrvata nikad nije utvrđen. Istraživanjima se došlo do preliminarne brojke od 240 bestijalno ubijenih nedužnih civilnih osoba hrvatske nacionalnosti, od toga 72 žene i 49 djece do dvanaest godina starosti. Broj od 240 osoba, koji nije konačan, odnosi se na najuži dio župe ne obuhvaća predjele koji su najviše stradali, južni dio župe oko Kulen Vakufa i Vrtoča s pripadajućim selima. Također, broj ne obuhvaća poginule domobrane. Među ubijenima je i krnjeuški župnik don Krešimir Barišić, zajedno s trojicom mladih sjemeništaraca, pripravnika za svećeničko zvanje. Župa Krnjeuša je u kolovozu 1941. temeljito uništena tako da danas nema nikakva vidljiva traga njezina postojanja, osim devastiranog groblja "Kod križa" na kojem je vidljiv samo jedan nadgrobni spomenik. Sličnu sudbinu posvemašnjeg uništenja tada su doživjele i katoličke župe u B. Petrovcu, Drvaru i B. Grahovu, te župe Borićevac i Udbina u susjednoj Lici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije