Koledž ujedinjenog svijeta

Prva generacija maturanata UWC-a: Životne lekcije naučili smo u Mostaru

02.07.2018.
u 12:50

Prva generacija učenika Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) Mostar protekloga je vikenda obilježila 10. godišnjicu mature na koju ih je ukupno iz 20 zemalja svijeta u Mostar stiglo 80 od 96, koliko ih je prije deset godina maturiralo. Koledž ujedinjenog svijeta, jedini koledž ove vrste na Balkanu, tijekom vikenda je u svojim prostorijama za maturante organizirao različite aktivnosti i druženja, pa čak i posjet Nacionalnom parku Sutjeska.

Obilježavanje jubilarne godine mature započelo je okupljanjem u prostorijama UWC-a gdje se mnogi licem u lice nisu vidjeli cijelo desetljeće.

- Da, ovo je prvi put nakon deset godina da sam u Mostaru i jako mi je drago što sam se vratio. Ovdje sam proveo svoju mladost u razdoblju od 17. do 19. godine svoga života i za Mostar me veže jako lijepo sjećanje. Mi maturanti smo vrlo bliska zajednica i vrlo se dobro poznajemo. Naravno da se trudimo sastati licem u lice, ali to više činimo preko društvenih mreža jer živimo u različitim dijelovima svijeta, pa je tako ovaj dan izniman za sve nas. Kada sam stigao u Mostar prije 12 godina to je bio grad bez bazena, kina, s uništenim zgradama, što je bilo puno drugačije od okruženja u kojem sam živio do tada. Ali trebalo mi je jako malo na sve to se naviknuti i u potpunosti se zaljubiti u ovaj grad - govori nam Michal Smrek iz Slovačke.

Na školskom hodniku sreli smo Yan Kei iz Hong Konga koja je na obilježavanje desetogodišnjice mature stigla čak iz Australije, gdje sada radi kao fizioterapeutkinja.

- Bilo mi je divno u Mostaru te dvije godine, ispočetka mi je bilo malo teško s obzirom na to da sam se prvi put odvojila od obitelji i prvi put u životu letjela zrakoplovom 20 sati do BiH. Pomalo sam se navikavala i ljudi koji su ovdje postali su dio moje obitelji. Današnji studenti na Koledžu imaju mnogo toga više nego što smo mi imali. Mislim na knjižnicu i nove prostorije, a i sam grad se dosta promijenio u ovih deset godina. Nakon Mostara otišla sam u Veliku Britaniju pa u Australiju, gdje sada živim i radim kao fizioterapeutkinja - govori nam Kei.

Također smo se susreli s maturantom koji se toliko zaljubio u Mostar da u njega dolazi svake godine.

- Ovaj grad jednostavno obožavam, za mene je on jedno od tri najomiljenija mjesta na svijetu i svake godine dolazim u posjet. Veliko mi je zadovoljstvo i čast što sam bio u prvoj generaciji i nikada nisam prestajao biti dio Koledža jer od 2009. se bavim izborom studenata i prikupljanjem novca. Nakon Mostara posljednjih devet godina obišao sam Afriku, Aziju, Skandinaviju, ali mogu reći da su mi dvije najljepše godine u životu bile u Mostaru i tu sam najljepše životne lekcije naučio o ljudima, o kulturi, o različitosti i zato ovaj grad nekako posebno osjećam - govori nam Đorđe Hinić iz Srbije.

Zasigurno najprepoznatljivije lice Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru je Valentina Mindoljević koja je u Koledžu od prvoga dana, a kako nam je kazala, taj joj je bio posljednji jer prestaje njezin mandat ravnateljice škole.

- Ja sam u načelu od prvog dana na Koledžu, a ovo mi je zadnji dan. Osam godina sam u svojstvu ravnateljice UWC-a u Mostaru i divno mi je provoditi zadnji dan na poslu s učenicima koji su bili tu od prvog dana, kada sam i ja došla.

Većina ovih učenika nije ni vjerovala da će provesti desetu godišnjicu mature ovdje u Mostaru u prostorijama UWC-a. Posljednjih osam godina UWC je financijski preživio i dalje će sigurno dugo živjeti, a do sada je kroz njega prošlo 997 studenata, od kojih 563 iz 86 zemalja svijeta te 434 iz Bosne i Hercegovine - govori nam ravnateljica Mindoljević.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?