Održana 15. večer članova i prijatelja Udruge i Zaklade “Prsten”

Prsten - most koji povezuje Hrvate iz BiH te spaja RH i BiH

05.12.2022.
u 16:15

Među 400 gostiju bili su visoki državni dužnosnici i uzvanici iz Hrvatske i BiH, a u svojim obraćanjima istaknuli su ulogu i važnost Prstena u borbi za ravnopravnost Hrvata u BiH te povezivanju Hrvata s obiju strana granice

Večer članova i prijatelja Udruge Hrvata BiH “Prsten” te Zaklade “Prsten” održana je u subotu, a tim povodom u zagrebačkom hotelu Sheraton okupilo se oko 400 gostiju i uzvanika, među kojima predstavnici Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske te Hrvatskog narodnog sabora BiH, kao i brojni članovi i prijatelji Prstena u RH i BiH koji su se, nakon dvije pandemijske godine, 15. put okupili na ovoj tradicionalnoj godišnjoj večeri Prstena. Tom prigodom uručeni su ugovori novim stipendistima Zaklade, uz povećan iznos i broj stipendista.

Snaga zajedništva

Svečana večer kojom Udruga “Prsten” obilježava 17 godina uspješnog djelovanja, tijekom kojih je postigla zapažene rezultate na okupljanju i međusobnom povezivanju te pomaganju Hrvatima BiH, održana je pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i supokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Tradicionalnoj predbožićnoj večeri nazočili su izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Zdravka Bušić, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović, ministar financija RH Marko Primorac, predsjednik Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata u BiH Svjetlan Stanić te drugi uzvanici i predstavnici političkog i javnog života iz Hrvatske i BiH.

Uime domaćina članove i prijatelje Udruge “Prsten” pozdravio je predsjednik Udruge Pavo Zubak, zahvalivši svima na odzivu i potpori koju pružaju Prstenu. Podsjetio je na najvažnija postignuća u protekloj godini, istaknuvši uspješan Humanitarni koncert u Rijeci za Zakladu “Prsten” i Prstenov poslovni forum u Zagrebu, na kojem su sudjelovali ministri u Vladi RH na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem, a posebno se osvrnuo na angažman i doprinos Prstena za nedavno održane opće izbore u BiH, istaknuvši potporu koju Vlada RH pruža Hrvatima u BiH. Zahvalio je svim tijelima i pojedincima Udruge “Prsten” na nesebičnom angažmanu i trudu u organizaciji svih događanja tijekom godine kojima se promiču vrijednosti Prstena, a posebno je izrazio zadovoljstvo i ponos što bivši stipendisti Zaklade “Prsten” postaju zakladnici, čime krug Prstena dobiva svoj puni smisao.

- Prsten nas kroz aktivnosti zajedništva čini boljima, kao i društvo u kojem živimo. Ponosimo se svojim podrijetlom, zahvalni smo svojoj domovini Hrvatskoj koju pokušavamo činiti boljom, ali brinemo se i o našoj drugoj domovini te našem hrvatskom narodu u BiH. “Prsten” u RH i BiH podržat će sve što čuva Hrvate u Hercegovini, središnjoj Bosni i Posavini. Hvala svima koji nas podržavate i potpomažete - kazao je Zubak te istaknuo kako je snaga zajedništva koja nas spaja i povezuje važnija no ikada, kako za RH tako i za europski put BiH.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izrazio je ponos što je već dugi niz godina dio Prstenove velike obitelji, iskazavši posebno poštovanje prema misiji i viziji Prstena. Izrazio je zadovoljstvo i rezultatima općih izbora u BiH, u kojima su stranke okupljene oko HNS-a BiH apsolutni pobjednici, kako je kazao, istaknuvši ulogu i zaslugu Prstena i u tom pogledu.

- Siguran sam da ćemo do kraja godine imati predsjedateljicu Vijeća ministara BiH i Hrvate u Vijeću ministara u skladu s brojem kako je to predvidio Ustav, kao i u Vladi Federacije BiH te u šest županija - kazao je Čović, zaključivši kako je to rezultat zajedništva svih uključenih u taj proces. Posebno je u tom pogledu istaknuo doprinos Vlade RH bez kojega, zaključio je, teško da bi realizirali sve što su uspjeli u posljednje dvije godine, kako projekte tako i pregovore s međunarodnom zajednicom, te je izrazio nadu da će Hrvati u BiH s druga dva naroda voditi zemlju prema Europskoj uniji, uz daljnju potporu Hrvatske na europskom putu BiH.

Uime predsjednika Hrvatskog sabora okupljene je pozdravila saborska zastupnica Zdravka Bušić, izrazivši zadovoljstvo što je i u toj prigodi s članovima i prijateljima Udruge “Prsten”. Posebno je istaknula ulogu Prstena u pogledu potpore mladima i ulaganja u njihovo znanje koje je, zaključila je, najveće bogatstvo i najisplativija investicija. - To je plemeniti posao, a vaše geslo - snaga zajedništva najvažnija je poveznica svih nas u RH i BiH, moramo to zajedništvo održati. Čuvajmo svakog Hrvata s one strane granice kao kap vode na dlanu i ne dajmo da naši Hrvati odlaze iz naše druge domovine - poručila je Bušić te je također istaknula doprinos Hrvata u RH izbornim rezultatima Hrvata u BiH.

- Prsten je snaga i simbol zajedništva i povezanosti Hrvata u RH i BiH, ali i šire - kazao je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je pozdravio sve uime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. - Naša Vlada ne samo da je svjesna situacije nego i ustrajno radi na poboljšanju položaja Hrvata u BiH te mislim da se ti rezultati već vide - kazao je te čestitao svima na rezultatima izbora u BiH i poručio kako nema prosperitetne budućnosti za BiH bez ravnopravnosti Hrvata u BiH te posebno istaknuo angažman Udruge “Prsten” u tom pogledu, koja prepoznaje bit opstojnosti Hrvata u BiH te ulaže u mlade kako bi ostali i opstali na tom području.

- Kad pogledate geografsku kartu i vidite gdje je BiH u odnosu na RH, sve vam je jasno, a kad pogledate gdje žive Hrvati u BiH, još je jasnije - kazao je Božinović te poručio kako samo u zajedništvu možemo i moramo promišljati budućnost hrvatskog naroda u BiH. - To je borba u kojoj naša Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem sigurno neće posustati - istaknuo je, zaključivši da je naša budućnost zajednička u okviru velike europske obitelji, u sigurnosnom i civilizacijskom okruženju kojemu BiH pripada.

Stipendije “vjetar u leđa”

Posebna je to večer za Udrugu “Prsten”, čiji članovi i prijatelji nisu skrivali zadovoljstvo što su se nakon dvije teške godine ponovno okupili kako bi još jednom pokazali humanost i plemenitost tako što će 21 mladoj osobi olakšati životni put stjecanja znanja - mladim Hrvatima koji studiraju u BiH te onima koji su podrijetlom iz BiH, a studiraju u Hrvatskoj. Naime, jedan od ciljeva Prstena jest i poticanje obrazovanja mladih, pa je 2007. godine Udruga odlučila osnovati Zakladu “Prsten” sa svrhom stipendiranja učenika i studenata Hrvata u BiH, Hrvata podrijetlom iz BiH koji žive u RH. Do sada je Zaklada “Prsten” dodijelila 316 stipendija studentima za sve godine studiranja. Predsjednik Upravnog odbora Zaklade “Prsten” Marko Pipunić istaknuo je kako su ovakvi susreti prilika da se pošalju poruke koje imaju dodatnu vrijednost, a njegova poruka bila je upućena stipendistima Zaklade “Prsten”, kojima je prenio svoje iskustvo iz mladosti, kazavši kako je najveća prednost za njih to što su dobili priliku biti dio velike i moćne obitelji Prstena.

- U ovoj našoj obitelji Prstena imate mnogo uspješnih, pametnih, sposobnih i dobrih ljudi koji su spremni podijeliti svoja životna iskustva i znanja s vama, a nadam se da ćete i vi jednoga dana, kada dođete u tu priliku, primijeniti onu matematičku formulu u kojoj se računskom radnjom dijeljenja zapravo množi ono što nesebično dijelite, bilo znanje, imanje ili ljubav - poručio je Pipunić mladim stipendistima. Na svečanoj večeri uručeni su novi ugovori stipendistima Zaklade “Prsten”, kojih je iz godine u godinu sve više i kojima su dodijeljene stipendije za ovu akademsku godinu, a uime njih 21 zahvalila je stipendistica Ana Puljić iz Viteza, koja je svoje obraćanje počela citatom Audrey Hepburn: “Kako odrastate, otkrit ćete da imate dvije ruke, jednu za pomaganje sebi, a drugu za pomaganje drugima”. Prsten okuplja i objedinjuje Hrvate iz obiju njihovih domovina te doprinosi očuvanju tradicijskih i kulturnih vrijednosti, kao i vrijednosti volonterizma, zbog svoje snage zajedništva neizostavni je dio kulturnog, obrazovnog i gospodarskog svijeta u RH i BiH - istaknula je i dodala kako Prsten u svom krugu okuplja i mladost i zrelost, zaključivši kako je to spoj koji jamči uspjeh u očuvanju naših tradicijskih vrijednosti.

- Hvala vam na mogućnosti da sudjelujemo i radimo na boljitku naše Udruge, ali i na iskazanoj časti da budemo dio baš onih najboljih od najboljih te budemo nagrađeni za naš trud i rad stipendijom naše Udruge i Zaklade - kazala je Puljić te dodala kako stipendija Zaklade “Prsten” predstavlja nagradu i sigurnost, “vjetar u leđa” mladim stipendistima. Program je vodio televizijski voditelj Frano Ridjan, koji je u svom duhovitom stilu uvijek veselo ozračje na Prstenovim okupljanjima učinio još veselijim, a u glazbenom dijelu programa nastupila je Ivana Marić sa svojim bandom te je i ova večer završila uz pjesmu i ples prstenovaca te njihovih gostiju.

Tko su stipendisti?

Među stipendistima koji će u ovoj akademskoj godini primati stipendije Zaklade “Prsten” su Tomislav Barbarić i Mario Gazibarić iz Nove Bile, Lucija Barišić iz Velike Gorice, Petar Herceg i Ivan Mucić iz Ljubuškog, Ivana Jezidžić i Lucija Križan iz Livna, Karla Lovrinović iz Travnika, Nikolina Mostarac iz Žepča, Leona Lučić iz Lepenice, Ana Puljić i Maja Radman iz Viteza, Matea Oršolić iz Orašja, Matea Penavić iz Širokog Brijega, Nika Šimić i Lana Šteko iz Kiseljaka, Blaž Stipić iz Novog Travnika, Mario Sandro Tunjić iz Banje Luke, Pero Bosnić iz Odžaka, Andrija Brajko iz Svetog Ivana Zeline i Ivan iz Tolise.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?