Mađari s Poljoprivrednim zavodom USŽ-a u Cazinu predstavili inovaciju u poljoprivredi

Prskanje usjeva dronom štedi vrijeme, vodu i zaštitna sredstva

storyeditor/2023-06-12/dron.png
13.06.2023.
u 20:12

Na oglednoj parceli obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Semira Čauševića iz Cazina Poljoprivredni zavod USŽ-a je s partnerima iz Mađarske demonstrirao tehnologiju prskanja usjeva dronom, piše Večernji list BiH.

Riječ je o inovaciji u ovoj grani gospodarstva koja je danas zastupljena u mnogim zemljama.

Praćenje zdravlja biljaka

Dronovi se danas uspješno koriste i za praćenje zdravlja biljaka, a prednost je višestruka - štede vrijeme, vodu i zaštitna sredstva. Ove godine, uslijed lošega vremena, na strnim žitima pojavile su se određene bolesti koje je potrebno upravo sada tretirati. Poljoprivredni dronovi za prskanje sve se više koriste u području zaštite bilja i ova tehnologija donosi potencijal u poljoprivredi u predstojećim godinama. Na oglednoj parceli obitelji Čaušević iz Cazina, uz nazočnost partnera iz Mađarske i ovdašnjih poljoprivrednika, demonstriran je novi način tretiranja strnih žita u USŽ-u.

- Namjena drona u poljoprivredi je višestruka. Ovisno o opremi, dron u poljoprivrednoj proizvodnji možete upotrijebiti u više svrha. Prije svega, za pregled i ocjenu stanja usjeva - poljoprivrednih kultura, za mapiranje, kartiranje, za navodnjavanje i sjetvu, aplikaciju pesticida i niz drugih prednosti. Ono što sve te operacije karakterizira jest brzina. Primjenom tradicijskih alata i mehanizacije, a za razliku od traktorskih prskalica, dron, srećom, ne gazi usjeve, nema praznog hoda, uz pomoć maloga drona obavlja se snimanje stanja terena, stvara se program u već predviđenom softveru za aplikaciju putem drona i točno se kartira putanja kretanja velikog drona sa spremnikom, tako da tu nema ni gubitka pesticida, ide se ciljano, zna se točno površina koja će biti tretirana i u skladu s tim pesticidi se razrjeđuju u spremniku - kaže Mehira Perviz, ravnateljica Poljoprivrednoga zavoda USŽ-a. Dron može nositi do 10 litara sredstva koje se raspršuju u vrlo kratkom vremenu u odgovarajuće doba na željenom mjestu. Ovaj način tretiranja prskanje čini lakšim, bržim i djelotvornijim. Prije samoga prskanja drugim se dronom snima teren i podaci se automatski pohranjuju u poljoprivredni dron. - Odradili smo demonstraciju i nanošenje fungicidom na polju strnih žitarica te mislim da se svi možemo složiti kako je bila iznimno uspješna u smislu da tehnološke inovacije definitivno poboljšavaju poljoprivredne rezultate, primjerice, kada usporedimo tradicijske i ovu metodu, možemo uočiti kako je ova metoda bila znatno brža jer smo uspjeli tretirati 0,6 hektara u samo deset minuta koristeći tek 10 litara vode, što je u usporedbi s tradicijskom metodom, koja koristi 150 litara vode, znatno bolji rezultat - kaže Denis Vig, realizator projekta iz Mađarske. Dronovi se danas uspješno koriste i za praćenje zdravlja biljaka. Ove godine, uslijed lošega vremena, na strnim žitima pojavile su se određene bolesti koje je potrebno upravo sada tretirati. - Potrebna je svaka novina. Ovo je idealna stvar za onoga tko to sebi može priuštiti. No, ovaj stroj i nije tako skup jer malo bolja prskalica stoji koliko i ovaj dron, desetak tisuća eura i više. Najbolje bi bilo da ovakav moderan dron kupe dva-tri poljoprivrednika zajedničkim sredstvima te ga koriste zajedno, kada je kome potreban. U proljetnoj sjetvi zasijali smo oko 20 hektara kukuruza, a u ozimoj 160 duluma žitarica - kaže vlasnik parcele Semir Čaušević.

Zasad eksperimentalno

Poljoprivrednom zavodu USŽ-a posredstvom Federalnoga ministarstva poljoprivrede Mađarska udruga za inovativne inicijative donirala je ranije poljoprivredni dron. Zasad se ovaj način prskanja provodi eksperimentalno, a za širu primjenu u BiH bit će potrebno usvojiti određena zakonska rješenja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije