GRUBEŠA SA SUNDBERGOM

Provesti presude europskih i domaćih sudova, te zaštititi prava Hrvata da biraju svoje predstavike

25.04.2019.
u 13:01

– Mi želimo ne samo provesti presudu Europskog suda u predmetu „Sejdić i Finci“, već, sukladno Ustavu, otkloniti i notornu diskriminaciju Hrvata kao konstitutivnog naroda jer su oni trenutačno u znatno nepovoljnijem položaju od onih koji se izjašnjavaju kao „ostali“, naglasio je Grubeša

Ministar pravde BiH Josip Grubeša sastao se s izaslanstvom Vijeća Europe, koje su činili Fredrik Sundberg, načelnik Odjeljenja za izvršenje presuda Europskog suda za ljudska prava, Katarina Nedeljković, voditeljica Odjela za praćenje izvršenja presuda u odnosu na Bosnu i Hercegovinu i Belma Skalonjić, v.d. zastupnica Vijeća ministara BiH pred Europskim sudom za ljuska prava, priopćeno je iz Ministarstvo pravde BiH. 

Tema razgovora bila je pokretanje i poduzimanje potrebnih aktivnosti s ciljem provedbe niza presuda iz skupine predmeta „Sejdić i Finci protiv BiH“.

– Postoje stalni izrazi političke volje bh. dužnosnika da se presuda „Sejdić i Finci“ provede, ali na tom planu nema konkretnih rezultata. Zbog neprovođenja ove presude BiH izravno krši Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava – istaknuo je načelnik Sundberg. Naglasio je da očekuje konkretne poteze bh. vlasti kako bi konačno Opći izbori 2022. godine bili provedeni u skladu s ovom presudom.

Ministar Grubeša upoznao je izaslanstvo sa svojim primarnim ciljem kao ministra pravde, ali i člana HDZ-a BiH, političke stranke iz koje dolazi, da se u idućem mandatu izvrše nužne izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona. 

– Mi želimo ne samo provesti presudu Europskog suda u predmetu „Sejdić i Finci“, već, sukladno Ustavu, otkloniti i notornu diskriminaciju Hrvata kao konstitutivnog naroda jer su oni trenutačno u znatno nepovoljnijem položaju od onih koji se izjašnjavaju kao „ostali“. Od donošenja ove presude kojom se nalaže mijenjanje odredbi na način kojim će se omogućiti onim kategorijama
koje se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda da budu dio vlasti, raznim političkim makinacijama i izbornim inženjeringom došlo se do ugrožavanja prava Hrvata kao konstitutivnog naroda – naglasio je ministar Grubeša. 

To se, kazao je, prije svega ogleda kod izbora hrvatskih predstavnika u vlast, što im po Ustavu i Izbornom zakonu neosporno i ravnopravno pripada. Stoga su nužne dodatne izmjene i poboljšanja Ustava BiH i Izbornog zakona s aspekta dosljedne provedbe, te da se pravo na izbor svojih predstavnika u tijela vlasti ne krši, kao što je to u prepoznatljivom maniru na listopadskim izborima
učinjeno Hrvatima izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i to bošnjačkim glasovima, podcrtao je ministar Grubeša.

U tom kontekstu, ministar Grubeša upoznao je nazočne i na postojanje odluka Ustavnog suda BiH, za čije je provođenje nužno izmijeniti Izborni zakon, a koje već punih 10 godina nisu provedene. Imajući sve to u vidu, izrazio je svoja očekivanja te pozvao međunarodnu zajednicu na dodatni angažman i da podrži napore Hrvata u BiH u nastojanjima da se izmjenom Ustava BiH i Izbornog zakona, stvori pravna država u kojoj će svi biti jednakopravni, gdje se neće ugrožavati pravo na predstavljanje niti jedne skupine, pa tako ni Hrvata koji su konstitutivan narod i koji su povijesno sastavni dio ove države od prvih oblika njezine državotvornosti, priopćeno je iz Ministarstvo pravde BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?