Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Prosvjeta štrajka, Vlada radi na novom ugovoru

31. siječnja 2017. u 09:00 0 komentara 106 prikaza
štrajk

Učenici osnovnih škola na području Zapadnohercegovačke županije danas neće imati prvi sat nastave. Naime, Predsjedništvo Neovisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama u ZHŽ-u na sjednici održanoj 25. siječnja 2017. donijelo je odluku o štrajku upozorenja koji će se održati u danas, 31. siječnja 2017., prvi školski sat u svakoj smjeni u svim osnovnim školama u ZHŽ-u. Kako su naveli iz spomenutog sindikata, razlozi za štrajk su sljedeći: nepoštivanje važećeg Zakona o osnovnom školstvu ZHŽ-a (nepoštivanje propisane procedure za izbor članova školskih odbora), zastoj u pregovorima o prijedlogu kolektivnog ugovora, neisplata dugovanja po regresu za 2015. i 2016., kašnjenja u isplati honorara te neisplata dugovanja po izvršnim presudama, piše Večernji list BiH.

“Na ovaj način izražavamo svoje nezadovoljstvo odnosnom Vlade prema obrazovanju, umorni smo od praznih obećanja i bezrazložnog odgađanja rješenja postojećih problema”, naveli su iz Sindikata. Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ-a Ružica Mikulić kaže kako je iznenađena ovim potezom Sindikata s obzirom na to da su održali nekoliko sastanaka na kojima im je iznesena dinamika realizacije njihovih zahtjeva. “Kada je riječ o prvom zahtjevu, mi smo im poslali po školama dopis da započnu s procedurom izbora školskih odbora. I dalje smatram da je to nepotrebno jer ćemo za mjesec do najdalje dva morati ponoviti tu proceduru s obzirom na to da će do tada biti usvojen novi Zakon o osnovnom obrazovanju, ali i Zakon o srednjem obrazovanju”, kaže ministrica Mikulić. Kada je riječ o kolektivnom ugovoru, Mikulić naglašava kako radna skupina u kontinuitetu radi na izradi tog ugovora. “Radna skupina je jedno vrijeme radila u koordinaciji sa sindikatima, pa su se predstavnici Vlade ZHŽ-a sastali u nekoliko navrata sa Sindikatom i stvorila se radna verzija tog ugovora koja je bila na prošloj sjednici Vlade ZHŽ-a. Vlada je bila mišljenja da ga treba doraditi, na čemu sada radi ta radna skupina”, navodi Mikulić. Kada je riječ o regresu, podsjećamo kako je Vlada ZHŽ-a u prošloj godini isplatila 400 KM regresa proračunskim korisnicima. Zaostaci u isplatama honorarcima su u posljednje dvije godine uvelike smanjeni. Budući da predstavnici sindikata često ističu nezadovoljstvo primanjima, resorno ministarstvo je napravilo usporedbu s ostalim županijama koje rade po planu u programu na hrvatskom jeziku. “Naši prosvjetni djelatnici imaju veće plaće od svojih kolega u ostale tri županije. Imaju veće plaće i od državnih službenika koji rade u ovom ministarstvu, a također imaju visoko obrazovanje”, zaključila je Mikulić dodavši kako se dugovanja po izvršenim presudama isplaćuju kronološki kako su presude postale pravomoćne.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.