transplantacijska medicina prioritet

Prosvjedi dijaliziranih i transplatiranih dali rezultata

operacija
Igor Kralj/PIXSELL
31.10.2019.
u 17:02

Federalna vlada je obvezala kliničke centre u FBiH da provođenje transplantacijske medicine bude prioritet u njihovom radu i razvoju

Na prijedlog Vjekoslava Mandića (HDZ BiH), federalnog ministra zdravlastva, Vlada Federacije BiH na današnjoj je sjednici u Sarajevu usvojila informaciju o stanju u području dijalizne i transplantacijske medicine u FBiH. 

U dokumentu su uvaženi zahtjevi Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH, koji su jučer prosvjedima pred Univerzitetskim kliničkim centrom u Sarajevu tražili svoja prava na zdravlje i život koja mogu ostvariti jedino razvojem transpatacijske medicine po kojoj smo trenutačno na europskome i svjetskom dnu.

Vlada FBiH je, između ostalog, zaključila da strateški podržava razvoj transplantacijske medicine u FBiH s obzirom na to da ulaganje u transplantaciju spašava živote i značajno utječe na kvalitetu života pacijenata, ali donosi i značajne ekonomske uštede jer smanjuje troškove za dijalizu. 

Za njih se iz Federalnog fonda solidarnosti godišnje izdvaja oko 30 milijuna KM, a ovaj fond se dijelom financira i iz Proračuna FBiH. 

Jednim od zaključaka, Federalna vlada je obvezala kliničke centre u FBiH da provođenje transplantacijske medicine bude prioritet u njihovom radu i razvoju, a Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH da prati izvršenje ugovora zaključenih sa zdravstvenim ustanovama koje obavljaju transplantacijsku medicinu, naročito u dijelu plaćanja bolničkih koordinatora. 

Osnivači dijaliznih centara zaduženi su da u svojim proračunima za iduću godinu osiguraju sredstva za nabavu dijaliznih aparata i sredstva za provođenje aktivnosti na podizanju svijesti javnosti o značaju doniranja organa i tkiva u svrhu liječenja.

Zdravstvene ustanove koje obavljaju transplantacijsku medicinu dužne su, svaka dva mjeseca, Federalno ministarstvo zdravstva - Centar za transplantacijsku medicinu izvještavati o napretku transplantacijske medicine koja mnogim pacijentima život znači.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije