Četvrtini poslodavaca nedostaju radnici

Prošlo je vrijeme rada za 500 KM, poslodavci se moraju mijenjati

28.10.2021.
u 21:58

Glavni uzrok problema je odlazak mladih, koje iz BiH, prije svega, tjeraju male plaće, ali i odnos poslodavaca prema njima.

Čak 24,4% poslodavaca u FBiH ima problem s nedostatkom radnika. Problem je najizraženiji među poslodavcima koji se bave djelatnostima informacija i komunikacija. Od ukupnog broja anketiranih poduzeća iz navedenih djelatnosti, čak 41% poslodavaca ima taj problem. Na drugom mjestu je građevinarstvo, gdje se čak 38% anketiranih poslodavaca izjasnilo kako im nedostaje radnika određenih profila. Problem s pronalaskom radne snage imaju i u drugim branšama, piše Večernji list BiH. 

Masovno odlaze

Glavni uzrok problema je odlazak mladih, koje iz BiH, prije svega, tjeraju male plaće, ali i odnos poslodavaca prema njima. Pandemija je zaustavila odljev radne snage. Onoga trenutka kada su se otvorile granice, čim se počelo slobodnije kretati, ponovno imamo egzodus radnika.

U nekim sektorima, kao što su, primjerice, građevinarstvo ili promet, više se gotovo ne može naći radnike. Kada su u pitanju trgovina i ugostiteljstvo, u nekim mjestima poslodavci su čak prisiljeni zatvoriti objekte jer ne mogu naći radnike. Predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (ST BiH) Mersiha Ferhatović-Beširović kazala je za Faktor da “poslodavci u BiH zatvaraju trgovine jer ne mogu naći radnike”.

- To je opis stanja u malim mjestima gdje je zbog masovnog odlaska stanovnika postalo gotovo nemoguće naći radnika. Nisam mislila ni na jednu konkretnu kompaniju iako imamo primjera malih trgovina koje uslijed stalne promjene radnika ne mogu funkcionirati. Srednje i velike kompanije uspijevaju amortizirati nedostatak radnika, ali i to postaje sve teže. ST BiH svakodnevno ima od 3 do 5 intervencija vezanih uz radnike koji odlaze iz BiH i trebaju savjet ili instrukcije u vezi s otkaznim rokom, odmorom i sl. - objašnjava Ferhatović-Beširović. Razlozi su, ističe ona, politička nestabilnost, izostanak bilo kakvog vidljivog ekonomskog napretka, ali i nemogućnost preživljavanja u BiH.

- Radnici više ne žele raditi za 500 KM, posebno ako imaju priliku negdje vani raditi za najmanje pet puta veću plaću s prosječno gotovo pa istim troškovima života - istaknula je. Poslodavci su svjesni da sve to diktira promjenu kapitala prema radnicima.

Ne žele se prilagoditi

- To je već vidljivo na terenu, prosječna plaća u trgovini dosegnula je razinu od 740 KM, ali to još ne znači da su uvjeti rada u tom sektoru dobri. Još postoji jako puno kompanija koje daju mizerne plaće radnicima od 406 KM - ističe. Unatoč svemu, brojni poslodavci i dalje ne shvaćaju kako je, ako misle svoj biznis dugoročno zadržati, nužno adekvatno platiti, pa i nagraditi i stimulirati radnika jer će ga jedino tako uspjeti zadržati.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?