javne ustanove

Prošle godine u HNŽ-u urađeno devet pobačaja

14.04.2018.
u 12:05

Na području Hercegovačko-neretvanske županije tijekom 2017. u javnim zdravstvenim ustanovama izvršeno je devet namjernih pobačaja, odnosno abortusa. Naime, u HNŽ-u postoje tri javne zdravstvene ustanove, a to su Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Klinička bolnica “Dr. Safet Mujić” i Opća bolnica Konjic.

Kako je za Bljesak.info potvrđeno iz SKB-a Mostar, tijekom 2017. godine nije izvršen ni jedan namjerni prekid trudnoće. U KB “Dr. Safet Mujić” izvršena su četiri, a u Općoj bolnici Konjic pet abortusa.

Privatne ustanove

Prosječna dob pacijentica javnih ustanova koje se odluče za taj medicinski zahvat je od 30 do 45 godina, a kao najčešći razlog navode “da nisu odavno rodile ili ne žele više djece”. Pobačaj ili abortus se u Hercegovini provodi na dva načina, odnosno primjenom abortivne pilule ili kirurškim odstranjivanjem. Osim u tri javne, abortusi, kako je nam je potvrđeno iz Odjela zdravstva Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, mogu se vršiti u svim privatnim zdravstvenim ustanovama. Oni se u privatnoj praksi plaćaju oko 150 KM. Računajući na broj ustanova koje obavljaju privatnu praksu, nije poznat broj izvršenih zahvata iako se svi podaci trebaju dostavljati nadležnom zdravstvenom tijelu.

Liječnik može odbiti

Kako Bljesak neslužbeno doznaje, abortusi se u javnim ustanovama ne evidentiraju kao pobačaji, nego kao “čišćenje” maternice, odnosno kiretaža. Razlog za takav naziv je većinom moralne prirode. Prema zakonu, zdravstvena djelatnost obavlja se na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene zaštite. Budući da se zahvat abortusa ne smatra primarnom djelatnošću, liječnik može odbiti pružiti zdravstvenu uslugu pacijentici. Na razini FBiH i županije nije konkretno zakonski definiran abortus, vrijeme izvršenja, moralne odredbe i slično, a oko čega se vodila polemika prilikom donošenja zakona u susjednim zemljama. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije