Direkcia za ekonomsko planiranje

Prosječna stopa ekonomskog rasta u BiH oko tri posto

EKONOMSKI RAST
07.08.2023.
u 20:27

Prema projekcijama Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP), od 2023. do 2026. godine u Bosni i Hercegovini može se očekivati ekonomski rast s prosječnom stopom od oko tri posto na godišnjoj razini. Glavna poluga tog rasta trebala bi biti domaća potražnja kroz povećanje privatne potrošnje i u manjoj mjeri investicije.

Direkcija za ekonomsko planiranje procjenjuje da bi prosječna stopa ekonomskog rasta na godišnjoj razini u 2024. godini mogla iznositi 2,7 posto, 2025. godine tri posto i 2026. godine 3,3 posto. U razdoblju od 2023. do 2026. godine, kako u BiH tako i u svijetu, očekuje se postupna stabilizacija ekonomskih prilika, što će se odraziti i na kretanje obujma proizvodnje, zaposlenosti i izvoza. Kretanja u okviru industrijske proizvodnje u BiH će, uz ekonomske trendove u okruženju, ovisiti i o provedbi reformskih mjera na unaprjeđenju poslovnog ambijenta. Pod uvjetom realiziranja eksternih i internih pretpostavki, projekcija Direkcije za ekonomsko planiranje je da bi BiH u razdoblju od 2023. do 2026. godine mogla ostvarivati prosječne godišnje stope rasta fizičkog obujma industrijske proizvodnje od 2,2 do 4,8 posto. Općenito, uz povoljniju poslovnu klimu, od 2024. do 2026. godine očekuje se povećanje broja zaposlenih za oko 1,7 posto uz uvećanje neto plaća od 3,2 posto do 3,9 posto.

Uzimajući u obzir kretanje cijena energenata i hrane na svjetskom tržištu i projekcije inflacije u Europskoj uniji te stabilne cijene komunalija u Bosni i Hercegovini, Direkcija za ekonomsko planiranje procjenjuje da bi inflacija u BiH u 2024. godini mogla iznositi 3,1 posto, odnosno 2,2 posto u 2025. godini i 1,9 posto u 2026. godini. Perspektive za razdoblje 2023. - 2026., dokument koji daje preliminarni pregled predviđanja najznačajnijih ekonomskih kretnja u BiH, Direkcija za ekonomsko planiranje BiH pripremila je na osnovi analiza kretanje ekonomskih trendova BiH, uzimajući u obzir međunarodne čimbenike koji utječu na ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?