Ministar pravde:

Proširuju se zatvorski kapaciteti u FBiH, trebat će dodatni stražari

17.07.2016.
u 09:00

U FBiH je broj osuđenih osoba koje su čekale na izdržavanje zatvorske kazne, odnosno nalazile se na slobodi, smanjen za 412, sa 608 početkom 2015. na sadašnjih 196.

Novi paviljoni

Federalni ministar pravosuđa Mato Jozić izjavio je da će nastojati i da preostalih 196 pravomoćno osuđenih osoba što prije bude smješteno u KPZ. “Proširujemo kapacitete u Zenici, Bihaću, Orašju i Busovači. Užurbano radimo na tome. Trebat će nam dodatnih zatvorskih stražara”, rekao je Jozić za Dnevni avaz. Zahvaljujući doprinosu resornog ministarstva izgrađeni su paviljoni u KPZ Zenica i Orašje čime je došlo do povećanja smještajnih kapaciteta za 97 osoba. Završena je i izgradnja paviljona u KPZ-u Busovača s 50 mjesta, kao i prijemnog odjela u KPZ Bihać s 30 mjesta. U KPZ u FBiH trenutačno zatvorsku kaznu izdržava 1518 osoba, od kojih je 45 žena.

Trenutačni kapaciteti

Trenutačno u KPZ mjesta ima za 1948 osoba, od čega 1640 za osuđenike, a 308 za pritvorenike. “U proceduri imamo izmjene zakonskih rješenja koja će poboljšati ovu oblast. Za sljedeću sjednicu Vlade FBiH pripremili smo izmjene Zakona o izvršenju kaznenih sankcija na osnovi kojih se osigurava da zatvorenici mogu izdržavati kazne zatvora po mjestu prebivališta. Zajedno s resornim ministarstvima BiH i RS radimo na sinkronizaciji zakona u ovoj oblasti”, kaže Jozić. Sada kaznu u kućnom pritvoru s elektroničkim nadzorom u FBiH izdržava 160 osoba, od 2012. - 1128. Osuđene osobe u KPZ dnevno FBiH koštaju 80 do 100, a preko elektroničkog nadzora 20 KM. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?