zzo hnž

Proširena lista osiguranika s pravom na ortopedska pomagala

09.05.2019.
u 12:45

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a je, na temelju analize liste ortopedskih i drugih pomagala te zahtjeva osiguranika, inicijative Ministarstva branitelja HNŽ-a i preporuke ombudsmana, Vladi HNŽ-a uputio prijedlog izmjena i dopuna odluke o obujmu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala koji se mogu propisivati u okviru obveznoga zdravstvenog osiguranja.

Medicinske indikacije

Predloženu odluku Vlada je prihvatila, a Zavod je donio odluku o visini sudjelovanja Zavoda u nabavi ortopedskih i drugih pomagala. Usvojenim odlukama proširena su prava osiguranika korisnika ortopedskih i drugih pomagala, i to na način da su proširene medicinske indikacije na temelju kojih osiguranici mogu ostvariti pravo na pelene kao i indikacije na osnovi kojih osiguranici mogu ostvariti pravo na invalidska kolica. Sukladno odluci medicinske indikacije na osnovi kojih osigurane osobe mogu ostvariti pravo na pelene kod trajne inkontinencije urina i/ili stolice koje su posljedica multipla skleroze, alzheimerove demencije, moždanog udara, s hemiplegijom ili tetraplegijom/kvadriplegijom ili paraplegijom, Parkinsonove bolesti, encefalitisa, mijelitisa i encefalomijelitisa, intrakranijalnog i intraspinalnog apscesa i granuloma, s hemiplegijom ili tetraplegijom/kvadriplegijom ili paraplegijom, traumatske ozljede mozga i traumatske ozljede kralježnice, s hemiplegijom ili tetraplegijom/kvadriplegijom ili paraplegijom, tumori mozga i kralježnične moždine, s hemiplegijom ili tetraplegijom/ kvadriplegijom ili paraplegijom, nasljedna ataksija, spinalna mišićna atrofija, mišićna distrofija, sindrom kaude ekvine, hidrocefalus, mentalna retardacija teškog stupnja, urođene anomalije neuralne cijevi: encefalocela, mikrocefalija, hidrocefalus, spina bifida te ostale prirođene malformacije mozga, kralježničke moždine i živčanog sustava te teški oblici cerebralne paralize ili autizma.

Kolica i proteze

Pravo na invalidska kolica na teret sredstava Zavoda sada imaju i osiguranici kojima su amputirane obje noge, a zbog kliničkog statusa nije im moguća primjena proteza. Omogućeno je i mijenjanje proteze svakih 48 umjesto 24 mjeseca uz dvostruko veći iznos sudjelovanja Zavoda. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?