Vlada ZHŽ-a usvojila odluku o izdvajanju sredstava u skladu s federalnom uredbom

Proračunskim korisnicima u ZHŽ-u bit će isplaćena po jedna prosječna federalna plaća

21.12.2023.
u 21:41

Vlada Zapadnohercegovačke županije među prvima je u Federaciji BiH iskoristila mogućnost koju nudi federalna uredba o isplati pomoći poslodavca te će tako svi proračunski korisnici u ovoj županiji u idućih nekoliko dana dobiti značajnu svotu novca, odnosno cijelu jednu prosječnu federalnu plaću, a sve u cilju ublažavanja posljedica svakodnevnog rasta cijena. Naime, na posljednjoj sjednici Vlade Zapadnohercegovačke županije, a na inicijativu Ministarstva financija Zapadnohercegovačke županije, usvojena je odluka o izdvajanju sredstava u skladu s uredbom o isplati pomoći od poslodavca i isplati jednokratne pomoći zaposlenicima svih proračunskih korisnika u ZHŽ-u. Na osnovi navedene odluke svim proračunskim korisnicima Zapadnohercegovačke županije do kraja ove godine na račune će biti uplaćeno po 1260 konvertibilnih maraka jednokratne novčane pomoći. Kako stoji u odluci o izdvajanju sredstava u skladu s uredbom o isplati pomoći poslodavca i isplati jednokratne pomoći zaposlenicima svih proračunskih korisnika u ZHŽ-u, odobrava se isplata jednokratne novčane pomoći zaposlenicima svih proračunskih korisnika u ZHŽ-u bez plaćanja poreza i doprinosa kao vid dodatne podrške zaposlenicima uslijed inflatornog rasta cijena. Za njezinu realizaciju zaduženi su rukovoditelji korisnika proračuna i Ministarstvo financija ZHŽ-a, svatko u okviru svojih nadležnosti. U skladu sa spomenutom odlukom, pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći ostvaruju zaposlenici svih proračunskih korisnika koji su bili u radnom odnosu na dan 30. studenoga 2023. godine. Dopredsjednica Vlade ZHŽ-a i ministrica financija Blagica Leko ovom prigodom je istaknula kako je isplata ove jednokratne pomoći proračunskim korisnicima moguća zahvaljujući određenim uštedama u proračunu ZHŽ-a za ovu godinu te uredbi Vlade Federacije BiH koja je tretira kao neoporezivu. Naime, Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva financija, sredinom ovog mjeseca usvojila je uredbu o isplati pomoći poslodavca. Ova uredba omogućuje poslodavcima da u idućih šest mjeseci djelatnicima uplate iznos dviju prosječnih plaća u Federaciji BiH bez dodatnih pritisaka, bez plaćanja poreza na dohodak, kao i bez pripadajućih doprinosa. U skladu s uredbom o isplati pomoći poslodavca, ova pomoć se ne smatra plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu.

Kako je rečeno prilikom njezina usvajanja u Vladi FBiH, uredbom kojom se uređuje pravo na isplatu pomoći od poslodavaca želi se postići ublažavanje inflatornih pritisaka, s čime se radnici i poslodavci suočavaju. Inače, osim usvajanja odluke o izdvajanju sredstava u skladu s uredbom o isplati pomoći poslodavca i isplati jednokratne pomoći zaposlenicima svih proračunskih korisnika u ZHŽ-u, Vlada ZHŽ-a na ovoj je sjednici, među ostalim, utvrdila prijedlog proračuna ZHŽ-a za 2024. godinu, koji je planiran u iznosu od 156,239.881 KM te je, u odnosu na izmjene i dopune proračuna za 2023. godinu, veći za 8,011.671 KM. Ukupne prihode u proračunu Zapadnohercegovačke županije čine porezni prihodi, neporezni prihodi, tekuće potpore i financiranje. Utvrđen je i prijedlog Zakona o izvršavanju proračuna ZHŽ-a za 2024. godinu, kao i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunima u ZHŽ-u. Vlada je donijela i odluku o izmjenama i dopuni odluke o isplati sredstava s pozicije "tekući prijenosi za Sveučilište u Mostaru, Studentski centar u Mostaru, Zavod za odgoj i obrazovanje" iz proračuna Zapadnohercegovačke županije za 2023. godinu, kao i odluku o davanju suglasnosti na naputak o izmjeni i dopuni naputka za ostvarivanje prava na potpore u poljoprivredi za 2023. godinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije