Prijedlog državnog proračuna

Proračunom većim od 1,3 milijarde KM podržava se EU put, rastu i plaće

Vijeće ministara BiH
Fena
15.03.2023.
u 21:08

Uz povećanje za 241,8 milijuna KM u odnosu na proračun institucija BiH za 2022. godinu, ovim se dokumentom, među ostalim, podržavaju brojni projekti, kao i zadaće ministarstava

Prijedlog proračuna BiH, koji je veći za 241,8 milijuna KM u odnosu na proračun institucija BiH za 2022. godinu, dokument je kojim se podržavaju važne reforme na europskom putu, značajni višegodišnji projekti, ali i poboljšava materijalni status zaposlenih, piše Večernji list BiH.

Odluka Vijeća ministara koje je jednoglasno utvrdilo nacrt Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2023. godinu potvrda je funkcioniranja vladajuće koalicije na državnoj razini, a da bi proračun stupio na snagu, potrebno ga je prvo uputiti Predsjedništvu BiH, koje ga zatim šalje Parlamentarnoj skupštini BiH, koja ga u konačnici usvaja.

Iznosi

Prethodno je jednoglasno usvojen dokument okvirnog proračuna institucija (DOP) BiH za razdoblje 2023. - 2025. godine usuglašen s globalnim okvirom fiskalne bilance i politika u BiH za ovo razdoblje, koji je Fiskalno vijeće BiH usvojilo početkom prošlog tjedna. Kada je riječ o strukturi, ukupni prihodi, primici i financiranje institucija BiH u okviru proračuna za 2023. godinu iznose 1.315,400.000 KM, što je povećanje za 241,8 milijuna KM u odnosu na proračun institucija BiH za 2022. godinu.

Prihodi od neizravnih poreza planirani su u iznosu 1.020,500.000 KM i povećani su za oko 155 milijuna KM ili 18% u odnosu na proračun za 2022. godinu. Ostali izvori financiranja su neporezni prihodi institucija BiH u iznosu 152,118.000 KM, namjenska sredstva za financiranje institucija BiH u iznosu 692.000 KM, preneseni višak sredstava iz prethodne godine u iznosu 141,100.000 KM i primici od prodaje stalnih sredstava u iznosu 990.000 KM.

Ukupni rashodi institucija BiH iznose 1.315,400.000 KM i veći su za 23% u odnosu na prethodnu godinu, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 1.245,966.362 KM, što je povećanje za 426,777.243 KM u odnosu na proračun iz prethodne godine. Tako ukupni rashodi institucija BiH i servisiranje vanjskog duga BiH u proračunu za 2023. iznose 2.561,366.362 KM i veći su za 668,577.243 KM u odnosu na 2022.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto ovom je prilikom naglasila kako nacrtom proračuna za 2023. godinu prioritetno podržavaju nastavak reformi u vezi s ispunjavanjem uvjeta za europsko partnerstvo, odnosno provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

- Proračun je prilagođen programima rada ministarstava, napose Ministarstva obrane BiH koje je veliki proračunski korisnik, te drugih ministarstava i institucija, kao i određeni dio sredstava koja se usmjeravaju na višegodišnja kapitalna izdvajanja za financiranje kapitalnih projekata proračunskih korisnika - objasnila je Krišto. Predsjedateljica Krišto također je potvrdila i kako je dio sredstava namijenjen poboljšanju socijalnog i materijalnog statusa zaposlenih u institucijama BiH.

Poboljšanje

Pritom je, uz ostalo, definirano povećanje osnovice s 535 KM na 600 KM za idućih devet mjeseci u 2023. godini te uvećanje regresa za godišnji odmor s 300 na 450 KM. Kroz proračun dio sredstava određen je i za servisiranje vanjskog duga, a Krišto je, osvrnuvši se pritom na sami proces, izrazila zadovoljstvo što su u relativno kratkom razdoblju mnogo toga usuglasili kako bi došli do nacrta ovog dokumenta.

Vijeće ministara BiH povećanjem osnovice i regresa prati mjere koje poduzimaju vlasti na nižim razinama vlasti u cilju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih uslijed općeg trenda rasta cijena. Na sjednici je donesena i odluka o izmjenama i dopuni odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava zaposlenih u institucijama BiH na troškove smještaja, naknadu za odvojeni život i naknadu za privremeno raspoređivanje, koju je predložilo Ministarstvo financija i riznice BiH. Na ovaj način, među ostalim, svim zaposlenima u institucijama koje ostvaruju pravo naknade troškova smještaja utvrđuje se jednoobrazno, i to u određenim postocima od osnovice za obračun plaće umjesto, kako je ranije bila iskazana, u apsolutnim iznosima, koje je potrebno mijenjati nakon promjene osnovice za obračun plaće.

Zamjenik predsjedateljice Vijeća ministara i ministar financija i riznice BiH Zoran Tegeltija također je izrazio zadovoljstvo usvajanjem nacrta proračuna, kazavši kako ovakav proračun, koji je sad koncipiran za 2023. godinu, stvara pretpostavku za neometano funkcioniranje svih institucija na razini BiH.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije