Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Proračun za poljoprivredu u Federaciji povećan za više od 18 milijuna KM

08. prosinca 2019. u 12:02 0 komentara 88 prikaza
poljoprivreda

Vlada Federacije BiH donijela je, na protekle dvije sjednice, nekoliko odluka od izuzetnog značaja za poljoprivrednike. Na sjednici održanoj prije desetak dana u Sarajevu usvojen je proračun FBiH za 2020. godinu u kojem planirana sredstva za podršku poljoprivredi iznose 87 milijuna KM, što je povećanje za više od 18 milijuna KM u odnosu na ovu godinu.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić kaže kako su ovim povećanjem proračunska izdvajanja za poljoprivredu u Federaciji BiH dostigla zadovoljavajući razinu za stvaranje boljih uvjeta za bavljenje poljoprivredom i zadržavanje stanovništva u ruralnim područjima.

- Osim toga, Vlada Federacije je u Program javnih investicija 2020.-2022. uključila Program ruralnog razvoja čija je vrijednost 209 milijuna KM. Na raspolaganju poljoprivrednika bit će i grant sredstva IFAD-a i sredstva pretpristupnih fondova Europske unije u iznosu od preko 20 milijuna KM. S Razvojnom bankom dogovoreno je otvaranje dvije povoljne kreditne linije, među njima jedne za podršku poljoprivrednicima koji žele koristiti bespovratna sredstva EU. Veća izdvajanja za poljoprivredu omogućit će nam povećanje podrške u određenim proizvodnjama, kao i uključivanje nekih novih vrsta proizvodnji u Program poticaja. Dio sredstava bit će usmjeren u investicije neophodne da povećamo konkurentnost naših poljoprivrednih proizvoda i, u konačnici, smanjimo još uvijek veliki trgovinski deficiti u ovom sektoru - rekao je Dedić.

On je u petak održao prvi sastanak s poljoprivrednicima na kojem se, između ostalog, razgovaralo o najboljim načinima raspodjele ovih sredstava.

- Ima određenih sugestija sa terena i radit ćemo na tome da što veći broj njih ugradimo u Program poticaja i Pravilnik za narednu godinu. U javnosti je neko vrijeme vladala percepcija da su poticaji neka vrsta socijalne pomoći, no trebamo imati na umu da poljoprivreda nije samo trošak. Vrijednost poticane poljoprivredne proizvodnje s razine FBiH u prošloj godini iznosila je oko 240 milijuna KM i dio toga novca se kroz PDV, doprinose zaposlenih i druge obveze vratio u proračun. Za poljoprivredu je vezan i veliki broj radnih mjesta - naglasio je ministar.

Također, Vlada Federacije je u četvrtak u Mostaru utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Izmjenom precizirano je da izdvajanja za poljoprivredu moraju iznositi od tri do šest posto poreznih i neporeznih prihoda, koji ne obuhvaćaju doprinose za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

- Dosadašnja formulacija je stvarala nedoumice oko toga radi li se ovdje samo o prihodima ili primicima proračuna u koja spadaju krediti i zaduženja. Sad točno znamo u kojem se rasponu trebaju kretati izdvajanja za poljoprivredu, te se, pri trenutnoj visini proračuna radi o iznosu između 68 i 135 milijuna KM. Time smo stvorili pretpostavke da kako rastu prihodi Federacije, raste i njihov dio uložen u poljoprivredu - zaključio je Dedić, priopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.