pogoršani odnosi u vlasti

Proračun spreman unatoč SDP-ovoj “mini” u Parlamentu

26.12.2017.
u 07:00

Federalni proračun za sljedeću godinu spreman je za usvajanje, ali to ne znači da će i biti usvojen. Situaciju je nepotrebno zakomplicirala pričuvna bošnjačka koalicija u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH namećući hrvatskim kolegama zaključak o promjeni imena javnih poduzeća koja sadrže prefiks “hrvatski” ili naziv “Herceg Bosna”, piše Večernji list BiH.

Još istoga dana moglo se čuti kako je taj SDP-ov prijedlog i imao za cilj “minirati” formalnu parlamentarnu većinu i spriječiti usvajanje bilo kakvih odluka u sljedećih nekoliko mjeseci. Hrvatski zastupnici napustili su prošlo zasjedanje Zastupničkog doma i nije sigurno hoće li u ovakvim okolnostima, kada SDA i SBB udovoljavaju populističkim zahtjevima SDP-a, a ne svog koalicijskoga partnera, pristati na održavanje novih sjednica. Ipak, imajući u vidu značaj usvajanja entitetskog proračuna, postoje naznake da bi u četvrtak, 28. prosinca, moglo biti održano zasjedanje na kojem će se razmatrati prijedlog proračuna, kao i predloženi Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju te financijski planovi izvanproračunskih fondova.  Sam proračun, koji je u proceduru uputila Vlada FBiH, nije problematičan i sve govori u prilog tomu da će koalicije i stranke koje formalno još uvijek čine parlamentarnu većinu, a to su HNS - HDZ, SDA i SBB, izglasati proračun. Zakon o MIO, koji je dio Reformske agende, problematičan je prvenstveno zbog kalkulacija dviju bošnjačkih stranaka u parlamentarnoj većini. Postoji i određena povezanost između proračuna i spomenutog zakona i nije slučajno što se oba dokumenta nalaze na dnevnom redu iste sjednice. Općenito, rad federalnog Parlamenta vrlo je otežan i iduća godina će i u tom tijelu zakonodavne vlasti biti vrlo turbulentna.

Događanja u jednom domu prenose se i na drugi pa je tako i za ovaj tjedan planirano zasjedanje Doma naroda otkazano nakon što je prekinuta sjednica Zastupničkoga doma. Ako, pak, Zastupnički dom u četvrtak usvoji predloženi proračun i neke druge odluke, sigurno je da će odmah biti sazvana i sjednica Doma naroda kako bi prije Nove godine cijela procedura usvajanja proračuna bila okončana.

Prema neslužbenim najavama, odmah poslije blagdana trebala bi biti održana nova zasjedanja parlamentarnih domova u Federaciji. Iz vladajućih stranaka već stižu najave kako će sve važnije odluke u sljedećoj godini biti teško donositi jer je predizborna kampanja uvelike počela. No, trenutačni, doduše kratkoročni, prioritet je usvajanje proračuna i osiguranje fiskalne stabilnosti.•

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brodarevac
08:37 26.12.2017.

Kako smješan komentar : pošto SDA i SBB udovoljavaju SDPu a ne svom koalicionom partneru. Kad je Čović rekao da će u parlamentu BiH glasati kako Dodik hoće a ne njegovi koalicioni partneri. Dajte budite malo objektivni.....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?