Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Proračun HNŽ-a u 2020. veći za 17 milijuna u odnosu na 2019.

30. prosinca 2019. u 12:59 0 komentara 54 prikaza
Foto: Fena
Pogledajte galeriju 1/3

Počela je sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na kojoj zastupnici razmatraju Prijedlog proračuna za 2020. godinu.

Županijski proračun za sljedeću godinu predviđen je u iznosu od 240,2 milijuna maraka, što je za oko 17 milijuna više u odnosu na godinu ranije, kazao je prije početka sjednice predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.

- Predviđena sredstva dovoljna su za potrebe normalnog i nesmetanog funkcioniranja, a planirana su i dodatna sredstva za projekte iz oblasti demografije, za socijalne projekte, kao i za poticaj realnom sektoru, turizmu, gospodarstvu i mostarskoj zračnoj luci - istaknuo je Herceg.

Po njegovim riječima, u županijskom proračunu predviđena su dostatna sredstva za povećanje plaća proračunskih korisnika sukladno potpisanim kolektivnim ugovorima sa sindikatima zdravstva, policije, obrazovanja i javne uprave.

Predviđeno je i povećanje sredstava za izvansudske nagodbe, kao i povećanje izdvajanja za Sveučilište u Mostaru i Univerzitet "Džemal Bijedić", stipendiranje učenika i studenata, značajno povećanje sredstava za projekte kulture i sporta te, po prvi put, financiranje nacionalnih kulturnih institucija, dodao je Herceg.

Višak od 9 milijuna u Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ-a

Pored Prijedloga proračuna na dnevnom redu Skupštine HNŽ-a naći će se i rebalansi financijskih planova Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, Službe za zapošljavanje HNŽ-a te Fonda za zaštitu okoliša HNŽ-a za 2019. godinu, kao i financijski planovi tih institucija za 2020. godinu.

- Kada je u pitanju Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, u rebalansu za 2019. godinu je višak 9,2 milijuna maraka i taj višak bit će usmjeren za poboljšanje materijalnog statusa naših bolničkih i zdravstvenih ustanova, njihovih uposlenika i za poboljšanje zdravstvene usluge u njima - istaknuo je Herceg.

Financijski plan Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a za 2020. veći je za oko deset milijuna u odnosu na prethodnu godinu i zajedno sa sredstvima s općinske i županijske razine bit će dovoljno sredstava da se ispoštuju kolektivni ugovori zaposlenih u zdravstvu, ocijenio je predsjednik Vlade HNŽ-a.

Suficit od tri milijuna maraka u 2019. godini zabilježen je i u Službi za zapošljavanje HNŽ-a, a taj višak će se, po Hercegovim riječima, usmjeriti u projekte zapošljavanja u javnim i privatnim poduzećima, kao i za naknade nezapsolenima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.