Odgogorna većina

Proračun Grada Mostara prvi je test odnosa Hrvata i Bošnjaka

18.02.2021.
u 16:50

Smirivanjem strasti unutar bošnjačkih političkih opcija, koje i dalje većinu vremena i energije troše na optuživanje Naše stranke za tobožnju izdaju Mostara, morat će doći do prvih konkretnih pregovora stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću, piše Večernji list BiH. 

Mostar je točka na kojoj su se testirali politički odnosi, u prvom redu Hrvata i Bošnjaka, a nakon izbora gradonačelnika i početka rada Gradskog vijeća vrijeme je da se ti odnosi pokušaju dići na višu razinu u korist svih građana grada na Neretvi, njegova napretka i pozicioniranja na regionalnu, pa i europsku mapu gospodarski i turistički važnih jedinica lokalne samouprave.

Normalizacija odnosa

Proračun Grada tako je prvi korak u normalizaciji stanja u Mostaru, a upravo će se oko toga pitanja vidjeti i obrisi buduće suradnje stranaka u Vijeću, ali i testirati spremnost za dijalog i kompromis lišen političkih konotacija.

Kako je to posebno naglasio gradonačelnik dr. Mario Kordić, derbi nema gubitnika, dobitnik je Mostar, poručivši kako mu je važno da rade kao jedno. Također je dao do znanja kako će sve svoje znanje i energiju uložiti u dobrobit grada.

“Potencijal je ogroman, ljudi su fantastični i nadam se da od sutra okrećemo jedra Mostara da nas povuku kako bismo stigli druge sredine koje su ispred nas”, poruka je kojom je Kordić jasno dao do znanja kako su vrata suradnje otvorena.

A prvi test odnosa i spremnosti političkih stranaka za odgovornim ponašanjem u korist napretka Mostara vidjet će se u danima koji su pred nama.

Naime, vijećnici su na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća usvojili odluku o privremenom financiranju Grada Mostara za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka u iznosu od 12,6 milijuna maraka, a kojom se omogućuje neometano funkcioniranje Grada.

Međutim, pravi posao tek predstoji, a to je dogovor oko gradskog proračuna.

Do kraja ožujka pregovori o ovoj temi trebali bi biti gotovi, a njihov će ishod dati i određene smjernice kada je riječ o suradnji stranaka u Gradskom vijeću.

Kao što je poznato, HDZ Bosne i Hercegovine sa svojih 13 vijećnika najsnažnija je politička grupacija u Vijeću te je logično da će činiti i okosnicu nove većine, a kada je riječ o partnerima s bošnjačke strane, za sada je situacija bez odgovora.

Formiranje većine

Jasan je jedino poziv HDZ-a BiH koji očekuje odgovornu većinu koja će raditi u korist grada. A u nekim pitanjima, kao što je i proračun, traži se, definirano je Statutom, dvotrećinska većina. Što znači kako je za očekivati neki oblik suradnje hrvatskih i bošnjačkih stranaka.

Za to vrijeme novi gradonačelnik pokazao je kako je otvoren za dijalog, a u jednom od ranijih medijskih istupa za Večernji list kazao je kako će se sa svim članovima Gradskoga vijeća otvoriti dijalog, participirati u svim konstruktivnim prijedlozima i idejama kako bi se izgradio europski Mostar, Mostar po mjeri svih njegovih žitelja.

“Mi ćemo graditi povjerenje i od prvog dana mandata zahtijevati politiku suradnje, politiku kompromisa, politiku usmjerenu k razvoju Mostara”, kazao je dr. Mario Kordić. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije