Propisi su jasni: Evo koliko dugo treba čuvati važne dokumente i račune u Njemačkoj

08.12.2023.
u 15:21

Većina ljudi nakupi puno dokumenata tijekom života, bilo da se radi o važnim dokumentima poput putovnica i osobnih iskaznica, koje će se mijenjati od 2025. godine, ili o računima stvari koje su kupili. 

S vremena na vrijeme može biti nevjerojatno osvježenje srediti svu papirologiju i baciti neke stvari. No, savjetuje se oprez, jer se neke stvari zapravo moraju zadržati.

Preporučeno razdoblje čuvanja određenih dokumenata

Kako objašnjavaju portal za potrošače Chip.de , centar za savjetovanje potrošača i web stranica HSM, fizičke osobe, za razliku od poduzetnika, imaju manje obveza zadržavanja, nego preporuke.

Sljedeće privatne dokumente treba čuvati najmanje 2 godine:

Obrtnički računi

Računi, kupoprodajni ugovori, računi i dokumenti o jamstvu – razdoblje čuvanja računa, na primjer, mora biti najmanje dvije godine, budući da zakonska obveza jamstva istječe tek nakon dvije godine, prenosi Fenix magazin.

Primici od predmeta velike vrijednosti koji su osigurani putem osiguranja kućne imovine – služe kao dokaz vrijednosti osiguravajućem društvu

Koliko dugo trebam čuvati porezne dokumente?

Razdoblje čuvanja poreznih dokumenata fizičkih osoba mora biti najmanje do primitka obračuna poreza, budući da porezna uprava može zatražiti potvrde u bilo kojem trenutku.

Prema zakonu, osobe s višim primanjima s prihodom većim od 500.000 eura godišnje moraju čuvati potvrde i evidenciju u tom pogledu 6 godina.

Koliko dugo trebam čuvati bankovne dokumente/izvode s računa?

Razdoblje čuvanja dokumenata privatne banke mora biti najmanje 3 godine . Ovo također uključuje razdoblje čuvanja izvoda s računa. Izvode s računa i bankovne dokumente stoga treba čuvati najmanje tri godine jer mogu poslužiti kao dokaz, osobito kod većih kupnji. No, bankovni izvodi mogu poslužiti kao dokaz o izvršenim uplatama ne samo za veće kupnje, već i za redovita plaćanja poput najamnine, zbog čega se preporučuje rok čuvanja bankovnih dokumenata i bankovnih izvoda od najmanje tri godine.

Koliko dugo trebam čuvati račune?

Za račune obrtnika postoji obveza čuvanja privatnih računa. Ova obveza čuvanja privatnog računa odnosi se na sve i traje 2 godine. Obveza čuvanja računa privatnih obrtnika postoji kako bi se u slučaju sumnje moglo dokazati da je sve obavljeno ispravno. Međutim, također je preporučljivo čuvati druge privatne račune 2 godine, jer zakonska obveza jamstva istječe tek nakon dvije godine. Isto vrijedi i za ugovore o kupnji, račune i dokumente o jamstvu.

Sljedeće privatne dokumente treba čuvati doživotno:

– Civilni dokumenti kao što su rodni i vjenčani listovi

– Dokumenti o mirovinskom i socijalnom osiguranju

– Jamstveni dokumenti

– Dokumenti zdravstvenog osiguranja

– Isprave o kupnji nekretnina i zemljišnoknjižni izvaci

Osim toga, posebno su važni dokumenti koji dokazuju vašu radnu povijest ili financijsko stanje. Primjerice, ugovor o radu treba čuvati u papirnatom obliku do početka sljedećeg radnog odnosa, nakon toga ga je dovoljno držati u digitalnom obliku.

Opća preporuka je da dokumente čuvate sve dok postoji jamstvo ili jamstveni rok.

Imajte na umu da se objašnjena razdoblja čuvanja i obveze čuvanja odnose na Njemačku. Ovisno o zemlji, pravni propisi mogu se razlikovati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije