Završen proces prijave birača izvan BiH za glasovanje poštom

Propala kampanja bošnjačkih lobista, broj prijava tek malo veći nego za prošle izbore

izbori bih
21.07.2022.
u 15:44

Istekao je rok za prijavu birača izvan BiH koji imaju pravo glasa na predstojećim općim izborima koji se održavaju u listopadu. Prema neslužbenim informacijama, oko 90.000 birača poslalo je prijavu, što znači da medijski pritisak koji su zadnjih dana vodili bošnjački političari i aktivisti nije uspio. Naime, očekivati je da će do 10 posto prijava biti nevažećih zbog raznih tehničkih ili proceduralnih pogrešaka, koje se ponavljaju u svakom izbornom ciklusu. To znači da bi u konačnici moglo biti oko 80.000 regularnih prijava birača koji će moći dati svoj glas poštom za izbore 2. listopada. To je tek malo više od broja birača registriranih za glasovanje poštom prije četiri godine. Iako su sve stranke i političke opcije nastojale pridobiti potencijalne glasače izvan BiH za registraciju, očito je bilo da najviše truda, vremena i sredstava ulažu bošnjačke stranke i političari. U prethodnim mjesecima iz BiH pokrenute su akcije u cilju mobilizacije birača izvan države, u čemu su prednjačile bošnjačke udruge, poput Pokreta “Snaga domovine” koji je lobirao po cijeloj Europi, a posebno u zemljama s brojnom bošnjačkom dijasporom. Koordinirano s njima djelovale su i bošnjačke stranke, pa su tako Bakir Izetbegović, ali i drugi dužnosnici SDA, SDP-a, DF-a, NiP-a, NS-a učestalo pohodili zapadnoeuropske gradove i organizirali tribine na kojima su bošnjačkoj dijaspori ukazivali na značaj izbora i pokušali ih animirati na registraciju. Spominjala se brojka od 200 tisuća bošnjačkih glasova koji bi, navodno, potpuno promijenili politički odnos snaga, ponajprije u entitetu Republika Srpska. Pozivi na “spas” države i naroda te uloženih na stotine tisuća eura očito nisu dali željene rezultate. Upitno je koliko će i od ovog broja registriranih birača doista i glasovati. Primjerice, prije četiri godine bilo je ukupno registrirano 76.000 birača izvan BiH. Međutim, na izborima je od tog broja glasovalo tek oko 48.000, što znači da gotovo 30 tisuća registriranih uopće nije iskoristilo mogućnost glasovanja. Važno je svakako vidjeti i strukturu zemalja iz kojih dolaze prijave, a bošnjački aktivisti tješe se time da je relativno mali broj prijava iz susjednih država, Hrvatske i Srbije, gdje se, pretpostavlja se, nalaze uglavnom hrvatski i srpski glasači. Ipak, ne treba zaboraviti da svi koji imaju bosanskohercegovačko državljanstvo svoje biračko pravo mogu ostvariti na dan izbora u BiH. Logično je očekivati da upravo tu mogućnost iskoriste glasači koji žive u susjednim zemljama. A rezultati izbora svakako će se odlučivati u BiH, bez obzira na političke želje i planove.
U skladu s Izbornim zakonom BiH, Središnje izborno povjerenstvo danas će u Sarajevu organizirati ždrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću za izbore. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije