uhvaćeni u laži

Propagandom se Hrvate prikazuje kao ruske ljude, ne želi se pomoći SKB-u Mostar

05.05.2020.
u 12:00

Veleposlanstvo Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini jučer je rasvijetlilo posve dvoličnu ulogu bošnjačkih političara koji su osporili dolazak ruskog tima koji je trebao dezinficirati Mostar i Sveučilišnu kliničku bolnicu. Tako su objasnili da “s nedoumicom prate reakciju nadležnih tijela Bosne i Hercegovine na molbu o pružanju pomoći oko osiguranja nesmetanog kretanja ruske medicinske humanitarne ekipe preko graničnih prijelaza BiH u cilju pružanja pomoći Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar”, piše Večernji list BiH.

“Ne može se reagirati drukčije na činjenicu da je pitanje pružanja humanitarne pomoći onima kojima je ona zaista potrebna i onima tko tu pomoć traže postao talac političkih kontradikcija”, navodi se u priopćenju. Objasnili su da je očito kako “politika radi na štetu svojih građana, njihova zdravlja i dobrobiti”.

Tražili pa odbili

“Paradoks je u tome da su upravo oni koji sad glasno odbijaju pomoć, još prije mjesec dana isto tako glasno negodovali da je, kako su oni naglašavali, ruska pomoć stigla samo u Republiku Srpsku. Kao što vidite, pomoć može biti pružena i u Federaciji BiH jer je tamo bila zatražena. Sjećamo se prethodnih mnogobrojnih izjava lokalnih lidera da je ‘svaka pomoć dobrodošla’. Dakle, ispada da ipak nije? Insinuacije da ruski medicinski radnici stižu ‘iz sasvim drugih razloga’ odbijamo smatrajući da su neosnovne i zlonamjerne, koje nanose štetu prijateljskim odnosima između naših država, u korist kojih su se, inače, izražavali i oni od kojih sad čujemo ove izmišljotine”, oštro su poručili iz veleposlanstva Ruske Federacije u BiH. Naime, ruski humanitarci prije 20-ak dana dezinficirali su bolnicu u Banjoj Luci i druge medicinske centre. U Zračnoj luci prije toga ih je dočekao srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Nakon što je takva ekipa trebala stići u Mostar pokrenuta je medijsko-političko-paraobavještajna hobotnica čiji se cilj, na kraju, ispunio. Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru ostala je bez temeljite dezinfekcije.

Pritisak na Hrvate

A glavni akteri iz bošnjačkoga političkog spektra, Šefik Džaferović i Željko Komšić, uz pomoć javnosti, pokušali su izigrati kako Mostar ne bi dobio pomoć i poslati poruku Hrvatima kako zapravo o njihovoj sudbini odlučuje političko Sarajevo. Tako je i glede donošenja mjera vezanih za pandemiju koronavirusa, uloge županija ili pak prihvaćanja pomoći od Rusije. Na gotovo identičan način reagirao je bošnjački političar Denis Zvizdić kada se usprotivio što je Hrvatska s 43 milijuna kuna pomogla Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru i druge ustanove gdje su Hrvati većina. Zanimljivo je kako je izjavu dao u Bolnici “Safet Mujić” kojoj je jedino donio pomoć u Mostaru. A pri tome posve zaboravio SKB Mostar, što najbolje govori o odnosu prema bh. Hrvatima. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?