Ombudsmani za ljudska prava BiH:

Promovirati prava ranjivih kategorija

08.06.2020.
u 15:04

Ombudsmani za ljudska prava Bosne i Hercegovine zaprimili su nekoliko žalbi osoba s invaliditetom nezadovoljnih javnim istupima jednog zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, u kontekstu korištenja izraza ,,osobe s posebnim potrebama“ u svom obraćanju tijekom skupštinske sjednice, i kasnije dajući televizijsku izjavu.

U žalbi upućenoj od Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske navodi se da ,,korištenje komparacija, kojima jedna osoba okarakterizirana u potpuno negativnom smislu i poistovjetimo ga sa jednom cijelom populacijom osoba s invaliditetom, odnosno osoba sa intelektualnim teškoćama, je sramno i nedopustivo“.

Stoga, Ombudsmeni BiH pozivaju sve javne osobe u Bosni i Hercegovini da se uzdrže od svakog korištenja terminologije koja se može odnositi na sve ranjive kategorije stanovništva, a posebno osobe s invaliditetom u bilo kojem negativnom kontekstu kojim se dovodi u pitanje dostojanstvo osoba s invaliditetom.

Ombudsmani ukazuju da se u svim suvremenim i demokratskim društvima kakvo je i naše, svakodnevno poduzimaju napori da se poveća svijest o jednakim pravima osoba s invaliditetom i obavezi nadležnih tijela da moraju poduzeti dodatne mjere kako bi se stvorile jednake mogućnosti i jednaki uvjeti bez diskriminacije za sve građane.

Ratifikacijom UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom stvorena je obaveza za sva tijela vlasti u BiH da svakodnevno rade na unapređenju, zaštiti i osiguranju punog i ravnopravnog uživanja svih ljudskih prava i osnovnih sloboda osoba sa invaliditetom, kao i njihova obaveza unapređivanja i poštovanja urođenog dostojanstva svakog čovjeka.

Ombudsmani su mišljenja da su zastupnici u svim parlamentima u Bosni i Hercegovini kao izabrani predstavnici naroda itekako važne i uticajne ličnosti svakako zbog posla kojeg obavljaju, te zbog toga koriste priliku da ih pozovu da iskoriste svoj uticaj kako bi se promovirala prava ranjivih kategorija stanovništva, a posebno osoba sa invaliditetom i poboljšao njihov položaj kroz približavanje pozitivnog zakonodavstva međunarodnim standardima, priopćeno je iz Institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije