švicarska

Promocija glazbenog filma o blaženom kardinalu A.Stepincu u Švicarskoj

24.09.2018.
u 17:45

Hrvatska katolička misija Solothurn, koju vodi misionar fra Šimun Šito Ćorić, priredila je u nedjelju u Dulikenu promociju prvoga glazbenog filma o bl.kardinalu Alojziju Stepincu u Dullikenu. Film nosi naziv „Priča o čudesnom mladiću koji je postao svetac“. 
To je drugo prikazivanje tog filma u Švicarskoj. Premijerno prikazivanje je priređeno  9.rujna u Solothurnu. 
 
Film je snimala izdavačka kuća Duga iz Zagreba (Lučko), a u nekoliko mjeseci izišao je zajedno na DVD-u i CD-u u dva izdanja (s dvanaest glazbenih brojeva): u švicarsko-hrvatskom izdanju (HKM international Press Solothurn i Duga, Zagreb) te u hrvatskom izdanju (Croatia Records i Hrvatski katolički radio). 
 
U ovom glazbenom dokumentarno-igranom filmu između ostalih govore prvaci hrvatskog glumišta Zlatko Vitez, Joško Ševo i Anja Šovagović te glazbenici iz Švicarske i Hrvatske. Tekst i glazbu za film je napisao fra Šimun Šito Ćorić, a redatelj je Tom Berger. Uz ostale sponzore, film je značajno financirala Rimokatolička sinoda kantona Solothurn. Kako se u filmu govori i pjeva na hrvatskom, a titlovan je na njemačkom jeziku, na premijeri su uz Hrvate i njihove potomke bili i mnogi Švicarci. 
 
Pred prikazivanja filma, švicarski crkveni mediji su donijeli nekoliko priloga o „hravtskom kardinalu mučeniku“. List Vaterland je tako napisao: 
„Ne smije se zaboraviti, Stepinac je bio, a on to ostaje još i danas, ideja pravde, slobode i istine“. 
 
I drugi švicarski crkveni mediji su pisali isključivo pozitivno o Stepincu pozivajući Švicarce na premijeru filma. Pprimjerice, tjednik „Kirche heute“ (Crkva danas) je napisao kako „film prikazuje život Kardinala Stepinca (1898.-1960.) koji se zauzimao  za vjeru i slobodu, a što ga je dovelo do toga, da je bio godinama utamničen, a onda morao živjeti u kućnom pritvoru…“ 
  
O bl.kardinalu Stepincu pisala su i dva vodeća dnevnika u središnjoj Švicarskoj, Oltner Tagblatt i Solothurner Zeitung, koji su  istim povodom, svaki više od pola stranice, pisali o kardinalu Stepincu, iznoseći, uz njegov životopis, različita mišljenja o njemu. Tako su napisali da je Stepinac  „prijepornim duhovnikom“, a novina su citirale i autora filma, hrvatskog misionara Ćorića, koji je između ostalog objašnjavao, da je blaženi kardinal Stepinac vjerski i nacionalni primjer i uporište Hrvatima, a da su komunisti od Kardinalove presude kroz 45 godina nastavili širiti klevete o njemu. 
 
Prilog o hrvatskom kardinalu 20.rujna je objavio i Oltner Tagblatt. Citirajući švicarskog župnika i dekana dr. W. Reglinskog, koji je iz svoga dugogodišnjeg rimskog iskustva uvjerljivo ustvrdio: „Ja znam da Vatikan ne pravi pogreške kod proglašenja blaženika. Život onih koji dolaze u obzir za proglašenje blaženim, kompletno se ispita“, pa ne može biti da se u slučaju kardinala Stepinca nešto previdjelo. On je također pohvalio hrvatske vjernike kojih svake nedjelje „četiri stotine dođe na hrvatsku misu u Dulliken“. U istom prilogu govorio je i predsjednik Komisije Sinode kantona Solothurn za strance G. Serrago rekavši: „Mi znamo da hrvatski vjernici časte ovog kardinala i da je za njih vjera u središtu. Za nas ovaj film nema nikakvu političku pozadinu“ te za Sinodu je bilo razumljivo da sufinancira taj film i da ga podrži iz vjerskih motiva, dodao je Serrago.   
 
Prema reakcijama i oduševljenju gledatelja na premijeri ovoga filma-mjuzikla, kao i na temelju reakcija u crkvenim krugovima i u švicarskim pisanim medijima, ovaj mjuzikl je uz glazbeno-literarnu važnost, zasigurno i veliki doprinos predstavljanju istinske slike o životu i djelu budućeg sveca kardinala Alojzija Stepinca. Film je već prije ove premijere u Švicarskoj promoviran u Međugorju i prikazan više puta na Laudato TV, a priprema se niz prikazivanja diljem domovine. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?