Doktorska disertacija

Promjene svadbenih običaja u toliškom kraju od 19. stoljeća do suvremenog doba

21.06.2018.
u 14:00

“Promjene svadbenih običaja u toliškom kraju od 19. stoljeća do suvremenog doba” naziv je doktorske disertacije koju je obranio posavske gore list fra Zvonko Benković, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju, piše Večernji list BiH.

Uz maksimalnu ocjenu summa cum laude fra Zvonko je dobio osobite pohvale i za prosjek 5,0 tijekom studija. Rad je posvetio svojim roditeljima Evi i Marku.

Na obrani su bili prisutni njegova braća s obiteljima, braća iz Provincije te kolege sa studija. Doktorsku disertaciju fra Zvonko je pisao pod vodstvom profesorice Jasne Čapo Žmegač, a obranio pred predsjednicom povjerenstva doc. dr. sc. Tihanom Rubić, prof. dr. sc. Jadrankom Grbić Jakopović i dr. sc. Jasnom Čapo Žmegač, znan. savjetnicom.

Svadbeni običaji

- Radnja je podijeljena u pet poglavlja u kojima se na osnovi istraživanja arhivske građe, sekundarne literature te vlastitih terenskih istraživanja, a na podlozi etnoloških i kulturnoantropoloških teorija i studija, analiziraju promjene u svadbenim običajima u Bosanskoj Posavini. Konkretno se te promjene u svadbenim običajima razmatraju na primjeru rimokatoličke župe Tolisa u razdoblju od 1884. do 2014. godine.

Posebna se pozornost iskazuje analizi ekonomske strukture svadbenih običaja, kvantitativnoj analizi godišnjeg broja sklopljenih brakova temeljem podataka prikupljenih iz knjiga matica vjenčanih župe Tolisa te utjecaju crkveno-povijesnih prilika na mijene svadbenih običaja.

Uz to se propitivala kompleksna uloga istraživača-etnologa i kulturnoga antropologa, svećenika i jednog od sudionika svadbi - objašnjava fra Zvonko. Fra Zvonko je član Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Što se njegove naobrazbe tiče, već na samo početku, tijekom osnovnog i srednjeg obrazovanja u Orašju bio je izniman učenik.

Završio je filozofsko-teološki studij na Sveučilištu u Zagrebu, na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, a također je završio kroatistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Udruga “Hrabrost (DUH)

Nagrađen je za istraživanje usmene književnosti Hrvata u BiH, postao je i duhovnik nevladine humanitarne organizacije Dječja udruga “Hrabrost” (DUH).

Izniman je doprinos fra Zvonka u duhovnom središtu Posavine gdje je aktivno radio na osnivanju, projektiranju i oblikovanju muzeja pod krovom franjevačkom samostana u Tolisi “Vrata Bosne” te uređenju knjižnice u Franjevačkom samostanu na Raščici.

Šestu je godinu profesor u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom, knjižničar i voditelj muzeja. Čestitke za izniman uspjeh fra Zvonku stižu i iz rodne Posavine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije