Mjere kojima se može pomoći da se razvije turizam u Federaciji BiH i podigne na višu razinu

Prometna povezanost i pristupačnost jedan od uvjeta za razvoj turističkih destinacija

05.12.2022.
u 14:58

Postoji potreba za ulaganjima u infrastrukturu u cilju poboljšanja i modernizacije javnog prijevoza, zračnih luka, željezničke infrastrukture i cestovne mreže, posebice u ruralnim i planinskim dijelovima FBiH, gdje bi cjelogodišnji pristup mogao otvoriti znatan broj novih lokalnih turističkih destinacija

Povećanje kapaciteta pristupa međunarodnim zračnim prometom od ključne je važnosti kako bi FBiH postigla ciljani rast, piše Večernji list BiH. Snažniji program poticaja zračnim lukama, kao i konkurentnijim uvjetima, za međunarodne avioprijevoznike, niskotarifne prijevoznike, čartere i putničke agencije preduvjet je za povećanje ukupnog kapaciteta, navodi se među mjerama za poboljšanje turizma navedenima u strategiji razvoja turizma FBiH od 2022. do 2027. Poboljšan režim prelaska granice koji olakšava i usmjeren je na ubrzanje prolaska turista u velikoj će mjeri olakšati pristup posjetiteljima koji dolaze u FBiH kopnenim putem. Bolji zrakoplovni pristup FBiH od presudnog je značaja za uspjeh ove strategije i povećanje potražnje. S obzirom na dosadašnje funkcioniranje zračnih luka, FBiH mora uvesti uvjerljiv program poticaja za korištenje zračnih luka, kao i financijske poticaje koje financira Vlada kako bi se privukli čarteri, niskobudžetni avioprijevoznici i tradicionalne aviokompanije te se uvele dodatne linije koje će opsluživati prioritetne segmente i tržišta. Treba uspostaviti optimalna rješenja za prijevoz kako bi se olakšao ulazak posjetitelja kroz sve točke ulaza u FBiH. Isto tako, opcije prijevoza unutar zemlje moraju zadovoljiti očekivane potrebe kada su u pitanju turisti.

Turističko gospodarstvo

Ovakav sustav nužan je za uspjeh turističkoga gospodarstva FBiH te će se predstaviti i promovirati posjetiteljima i potencijalnim posjetiteljima. Učinkovit kopneni/cestovni/željeznički prijevoz dostupan turistima osnovni je uvjet i daje veliki doprinos ukupnom doživljaju posjetitelja. Osim toga, važan element u privlačenju i ispunjavanju potreba rastućeg tržišnog segmenta individualnih putnika koji putuju automobilima jest osiguravanje cestovne signalizacije unutar destinacije. Dostupnost i lakoća pristupa informacijama ključna je komponenta iskustva posjetitelja te ujedno pruža osjećaj sigurnosti gostima kada znaju da im je podrška pri ruci ako im je potrebna. Pružanje posjetiteljima ažuriranih informacija o nizu doživljaja i atrakcija dostupnih u FBiH i načinu njihove rezervacije povećat će zadovoljstvo posjetitelja, imidž destinacije i potrošnju. Potrebno je osigurati dostupnost javnih toaleta, odmarališta i cjelokupnu čistoću i higijenu na atrakcijama i lokacijama kako bi se zadovoljili zahtjevi posjetitelja koji biraju prilagođene opcije za odmor na osnovi posebnih interesa, a ne tradicionalnog pristupa koji podrazumijeva da jedna tura odgovara svima. Aktivnosti planirane u okviru ove mjere: povećati kapacitet prihvata međunarodnih zrakoplovnih letova, raditi na zagovaranju poboljšanih uvjeta prelaska granice u suradnji s RS-om i Distriktom Brčko BiH, kao i s državnim nadležnim institucijama. Napraviti učinkovite mogućnosti kopnenog/cestovnog/željezničkog prijevoza unutar FBiH, uključujući uvođenje dobro postavljenih putokaza, smeđe i ostale signalizacije te u ruralnim predjelima. Osigurati adekvatnu ponudu usluga prijevoza (turističkih autobusa i agencija za iznajmljivanje automobila itd.) da se zadovolji predviđena potražnja u smislu obujma, profila i vrsta putnika. Nužno je i poboljšati kvalitetu turističkih informativnih centara, kao i razinu higijene i čistoće, uređenog javnog prostora i sigurnost za sve turiste.

Modernizacija i opremanje

Jedan od uvjeta za razvoj turističkih destinacija je njihova prometna povezanost i pristupačnost u pogledu regionalnog okruženja, položaja u odnosu na emitivne centre te, što je još i važnije, turističke destinacije. Javne usluge, zdravstvena zaštita, pristupačnost za osobe s invaliditetom, iznajmljivanje automobila, telekomunikacije, pokrivenost internetom, broj i kvaliteta smještajnih kapaciteta, kao i broj te rasprostranjenost bankomata također imaju važnu ulogu u konkurentnosti turizma i putovanja te služe kao žile kucavice sektora turizma. Postoji prijeka potreba za ulaganjima u infrastrukturu u cilju poboljšanja i modernizacije javnog prijevoza, zračnih luka, željezničke infrastrukture i cestovne mreže, posebice u ruralnim i planinskim dijelovima FBiH, gdje bi cjelogodišnji pristup mogao otvoriti znatan broj novih lokalnih turističkih destinacija. Nedostatak osnovne prometne veze s važnim i čak dobro razvijenim turističkim destinacijama evidentan je na primjeru Sarajeva i okolnih olimpijskih planina. Naime, turisti mogu posjetiti ove atraktivne i lijepe planine samo ako imaju automobil ili koriste taksi. U proteklom razdoblju izvršeni su određeni zahvati na cestovnoj infrastrukturi, ali je potrebno intenzivirati napore i zalagati se za daljnje poboljšanje u ovoj oblasti. U cilju razvoja planinskog i drugih oblika turizma u prirodi, u okviru turističke ponude nužno je unaprjeđenje i izgradnja potrebne infrastrukture (planinske staze, lokalne i šumske ceste, solarne pametne klupe, odmorišta, turistički infopaneli, vidikovci, zakloni i sl.). Uz to je potrebno i opremanje turističkih atrakcija prikladnim objektima turističke ponude.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije