Posušje - Imotski

Projekti od tri milijuna eura

23.08.2017.
u 09:00

“Dobar susjed je neprocjenjivo blago”, stara je izreka. Ovih dana upoznali smo se s dobrosusjedskim odnosima grada u Dalmaciji i općine u Hercegovini, piše Večernji list BiH. Bliska granica između Općine Posušje (BiH) i susjednog Imotskog (RH) proteže se od MZ Podbila preko Vira, Vinjana, Čitluka pa sve do Osoja. Podbiljani, primjerice, su brojniji u Dalmaciji nego u svom kraju, a imaju telefone s hrvatskim predbrojem. Bliska granična crta je i s MZ Čitluk, posebice do Mandurića i Ramljaka. Imotski Jovići imaju dio imanja pa i kuće u Hercegovini, te su dobri prijatelji s Čitlučanima iz Posušja s kojima vole, primjerice, zaigrati golf.

I jedni i drugi zadovoljni

Golf teren Topala je tik uz (kamenu) granicu s Dalmacijom. Čak i golf-loptica ponekad „otplovi“ u susjednu državu. Dobra suradnja vlada oduvijek. I jedni i drugi su zadovoljni. Tako iz Posušja uskoro kreće i voda za Gornje Vinjane, a sve će biti završeno nakon izgradnje prečistača, te rješavanja odvodnje u općini Posušje koji je važan za širu regiju. Jedan od projekata je i dovršetak radova na novoj OŠ „Fra Petra Bakule“ a potpora stiže od Vlade Hrvatske kao pomoć Hrvatima u BiH.

Financiranje iz EU fondova

Ipak, postoje i problemi, kao što je čekanje na granici. Lani se uglavnom čekalo vikendom, a ovoga ljeta i ostalim danima, stoga se vjeruje da će se to promijeniti u vremenu koje predstoji. Općina Posušje u svojoj Strategiji razvoja ima na prioritetnim pozicijama projekte prekogranične suradnje čije se financiranje očekuje iz fondova EU i to iz komponente IPA II. Iz područja gospodarskog razvoja općina Posušje je uz vodeće tehničko partnerstvo sa HERAG-om apliciralo na prekogranični projekt u partnerstvu sa Šibenskom-kninskom razvojnom agencijom za projekt Complete Plamet koji ima za cilj potporu razvoja proizvodnog gospodarstva i podršku srednjoškolskom obrazovanju za korištenjem najsuvremenijih CNC tehnologija za obradu metala i plastike. - Posušje ima uzlaznu putanju razvoja tih gospodarskih grana. Na taj način stvaraju se preduvjeti za bolje poslovno i investicijsko okruženje u općini Posušje jer ćemo imati visokokvalificiranu radnu snagu za korištenje CNC tehnologija i znatno višeg platnog razreda na tržištu radne snage. Projekt je okvirne vrijednosti 1.6 milijuna eura. Drugi projekt prekogranične suradnje je u pripremi iz oblasti socijalno zdravstvene zaštite. Usluge su vezane za fizioterapijske usluge za djecu i mlade s posebnim potrebama, te usluge budućeg centra mentalnog zdravlja. Posušju, kao i njenom sektoru socijalnih poslova mogući prekogranični partner je grad Imotski i njegove institucije nadležne za područje zdravstveno socijalne zaštite. Vrijednost projekta je oko 1.400.000,00 €, izjavio je za ‘Večernjak’ Ivan Milićević, voditelj Odjela za razvoj Posušja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije