Vlada FBiH

Projekti od GSM-a: Čapljini i Grudama 250.000 KM za ceste

31.01.2019.
u 17:00

Općine Grude i Čapljina dobit će od Ministarstva prometa i veza Federacije BiH, odnosno Cesta Federacije BiH 250.000 konvertibilnih maraka za rekonstrukciju i sanaciju cesta, piše Večernji list BiH. 

Naime, na posljednjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održanoj prošle godine usvojen je prijedlog odluke o usvajanju izmjene programa investiranja kapitalnog transfera JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo (iz sredstava podračun - sredstva od GSM licencije) utvrđenoga proračunom Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu za Federalno ministarstvo prometa i veza.

Novi projekti

U navedenoj odluci tako stoji da je za nastavak projekta Modernizacija ceste R405 u općini Sanski most, (2. faza) odobreno 150.000,00 maraka. Provoditelj projekta je Direkcija za ceste Unsko-sanske županije. U istoj odluci stoji da se za sanaciju cesta u općini Čapljina od sredstava GSM licencije izdvaja 150.000 konvertibilnih maraka. Provoditelj je općina Čapljina. Za sanaciju i rekonstrukcija cesta u općini Gradačac odobreno je 100.000 konvertibilnih maraka , a kako stoji u odluci usvojenoj na Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, provoditelj je općina Gradačac.

Kroz istu odluku sredstva su izdvojena i za općinu Grude. Kako se navodi u dokumentu, prijedlog odluke o usvajanju izmjene programa investiranja kapitalnog transfera JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Sarajevo (iz sredstava podračun - sredstva od GSM licencije) utvrđenoga proračunom Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu za sanaciju i rekonstrukcija cesta u općini Grude/odobreno je 100.000 konvertibilnih maraka, a provoditelj je općina Grude.

Namjenska sredstva

Inače, kroz navedeni program investiranja kapitalnog transfera JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo iz sredstava od GSM licencije, utvrđenoga izmjenom i dopunom proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu, raspoređen je iznos od čak 4,496.183 konvertibilne marke. Resorni ministar Denis Lasić tom je prilikom izjavio kako je programom investiranja planiran 21 projekt rekonstrukcije, modernizacije i sanacije cesta. Tako je, između ostaloga, od novca dobivenog iz plaćene GSM licencije financirana izgradnja lokalne ceste Avenija - most Sutina - Ulica maršala Tita i završni radovi izgradnje mosta Avenija - Sutina, čiji je provoditelj Grad Mostar, a vrijednost okončanog projekta iznosi 1,2 milijuna maraka.

Iz istih sredstava financirana je izgradnja prometnica preko lokacije Sjeverni logor - produžetak Avenije preko mosta do Ulice maršala Tita u mostarskom naselju Zalik, a iznos toga projekta je 800.000 konvertibilnih maraka. Za sanaciju i rekonstrukciju cesta u Širokom Brijegu potrošeno je 200.000 konvertibilnih maraka, kao i sanaciju i rekonstrukciju cesta u općini Ljubuški.

Podsjetimo, sredstva prikupljena izdavanjem GSM licencije isključivo su namjenska te se koriste za svrhe: financiranja projektne dokumentacije autoceste na koridoru Vc i izgradnju planiranih autocesta u Bosni i Hercegovini, magistralnih, regionalnih i lokalnih cesta, kao i druge infrastrukture.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?